– Na inicijativu Srpske pravoslavne crkve nadbiskup Dominique  Mamberti (tajnik Svete Stolice za odnose s državama, op.a.)je u ime pape Franje pozvao Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja i članove Svetog sinoda da posjete Rim i rimskog biskupa – izjavio je srpnju za dnevni list Vesti zrenjaninski biskup Ladislav Német, a prema njegovoj posljednjoj izjavi za Dnevnik, poglavar Srpske pravoslavne Crkve i njezin Sinod prihvatili su poziv:

– I svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i delegacija Svete stolice, bili su suglasni da do posjeta treba svakako doći – rekao je biskup Német, te dodao kako su u tijeku diplomatski pregovori oko ne baš jednostavne organizacije posjeta, najviše zbog rasporeda obveza dvojice poglavara.

Prema riječima zrenjaninskog biskupa, ovaj bi posjet mogao biti prekretnica u jačanju ekumenskog dijaloga.

– Papu Franju posjećuju patrijarsi drugih pravoslavnih Crkava, najviši predstavnici židovskog i islamskog sveta. Posjet njegove svetosti patrijarha Irineja bila bi za obje strane veliki znak poštovanja, bratske i kršćanske ljubavi. Da je Srbija ovdje bijela točka, to me podsjeća na one godine kada sam u vrtiću prvi put doživio neslogu između nas djece i to samo “iz inata”, bez ikakvog racionalnog temelja. Mi u Srbiji volimo da “iz inata” budemo drugačiji, što nije baš uvijek korisno ni za ekumenske odnose – rekao je mons. Német.

Na pitanje je li ovaj posjet priprema za papin dolazak u Srbiju, biskup Német je naglasio kako je riječ o velikom koraku unaprijed i to u crkvenom, ekumenskom i crkveno-političkom smislu.

– Osobni razgovori mogu riješiti vjekovima „čuvana i podržavana“ mišljenja, koja su danas već nadiđena. Vrijeme je da se neke teme skinu sa dnevnog reda jedanput zauvijek i da se sagleda razvoj shvaćanja sabornosti, koji je od dolaska pape Franje u Vatikan u punom razvoju u Katoličkoj Crkvi. Takav jedan susret će svakako pružiti mogućnost za razgovor o bolnim temama koje se tiču više Republike Srbije i Hrvatske, a manje Katoličke Crkve, kao što su Drugi svjetski rat i događaji poslije njega – izjavio je zrenjaninski biskup.

Patrijarhov odlazak u Vatikan, kao i mogući posjet pape Srbiji komentirao je za dnevnik Vesti glasnogovornik Beogradske nadbiskupije dr. Milutin Novaković. Prema njegovim riječima jedan posjet ne može riješiti sve probleme.

– Svakako da je i mali pomak naprijed velika stvar i bolji je od sadašnje pat-pozicije, ali ne vjerujem da će poslije toga ubrzo uslijediti poziv papi da dođe u Beograd. Jer, u ime Srpske pravoslavne Crkve konačnu odluku o pozivu ne donosi patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor  koji čine svi srpski episkopi. A među njima je veliki broj onih koji na papin posjet ne gledaju blagonaklono, kao i onih koji smatraju da još nije sazrijelo vrijeme. I prije 11 godina sa papom Ivanom Pavlom II. u Vatikanu su se sastali mitropolit Amfilohije i episkop Irinej (Bulović), pa ipak do papinog posjeta Srbiji još nije došlo – objasnio je Novaković.

Novaković je podsjetio i kako su prigodom spomenutog susreta sa papom Ivanom Pavlom II., predstavnici SPC na dar primili križ i biskupski prsten, te kako je Katolička Crkva bogosloviji SPC u Nišu donirala više od 100.000 eura pomoći, dok je Slovenski Caritas za pomoć poplavljenim područjima darovao 223.000 eura.

Dodajmo na kraju kako je prigodom posvećenja obnovljene pravoslavne crkve u Karlovcu, patrijarh Irinej izjavio kako mnogi u Srbiji negativno gledaju na mogući posjet pape Franje Beogradu, ali da je dijalog dvaju Crkava nužan. Prema patrijarhovim riječima potreban je „trend novih odnosa jer tamo gdje smo stali u 11. stoljeću, kad je došlo do diobe između Rima i Carigrada, to treba prevladati“. Govoreći o tragičnim događajima iz 20. stoljeća, poglavar SPC je naglasio kako je „najveća tragedija u tome što smo mi i jedni i drugi kršćani“ koje „vezuju mnogo veće istine nego što nas dijele“.

Miodrag Vojvodić/Bitno.net