14075169061961_700

Nadbiskup Lingua govorio je o velikim kušnjama s kojima se suočavaju kršćani koji su u bijegu, napominjući da je dio puta kojim su izbjeglice morali pješice proći, među kojima i mnoga malena djeca, uključivao i šezdeset kilometara pustinje od Karakoša do Erbila, i to po najvećoj ljetnoj vrućini. Nadbiskup je dodao: “Ondje se može vidjeti djecu kako spavaju na ulicama. Tolika je patnja ondje!”
Apostolski nuncij osvrnuo se i na pitanje ponovnog vojnog djelovanja Sjedinjenih Američkih Država u Iraku: “Američko zrakoplovstvo počelo je sada s udarima protiv vojske Islamske države. Riječ je o nečemu što trebalo učiniti, jer ih se inače ne bi moglo zaustaviti.” Također je dodao: “Pitamo se zašto smo morali doći do ove točke? Nije li to bio nedostatak inteligencije? Nismo li mogli shvatiti što se događa? A onda i tko im je dao tako napredno naoružanje?”
Papa Franjo u nedjelju je ponovio svoj poziv za pomoć iračkim kršćanima. U govoru nakon Anđeoskog pozdravljenja, ali i triput na Twitteru (@pontifex) Sveti Otac pozvao je pojedince, obitelji i šire zajednice da se u molitvama sjete ovih patnji te da konkretnim djelovanjem iskažu solidarnost.

IKA/Bitno.net