Evo priče koju je u prvom licu ispričao nadbiskup Basil Hume. Kao mladić bio je odgajan u strogoj engleskoj obitelji. Jednoga dana, u želji da pouči svoju djecu disciplini, majka ih je pozvala k sebi i pokazujući na zdjelu u smočnici, rekla: “Djeco, vidite ovu zdjelu s kolačima? Zabranjujem vam da između obroka uzimate kolače.” Kao kaznenu mjeru dodala je: “Jer Bog sve vidi.” Normalno, djeci su se zatresle noge. Slika o Bogu maloga Basila, koja je do tog trenutka bila puna povjerenja, prometnula se u sliku policajca koji uvijek gleda na svaku njegovu pogrešku. Ovaj nezdravi strah od Boga čini se da je zaustavio njegov duhovni rast za sljedećih dvadeset, trideset godina.

Roditelji i učitelji, unatoč dobrim nakanama katkad prebacuju na Boga kazne kakve sami smišljaju. Bog nam je dao samo deset zapovijedi. Nemojmo mi dodavati više. Ako ljudi žele nametati nove zapovijedi, krivi su oni, a ne Bog.

Mladi je Basil napokon stigao u benediktinski red. Tamo je zatekao još više pravila od onih koje mu je majka nametnula kod kuće. Pretpostavljam da ih se držao iz istoga razloga: strah od Boga koji stalno stražari kako bi ga uhvatio u nekoj pogrešci. Da sam ja bio učitelj novaka kad se taj mladić pojavio u samostanu, upitao bih ga: “Što te je navelo da dođeš ovamo? Ostavljaš obitelj, prijatelje, karijeru i sve drugo što možeš postići svojim nadarenim umom. Jesi li siguran da se želiš klanjati Bogu o kojem si čuo u svom djetinjstvu i kojega si poistovjetio s policajcem, tiraninom i bešćutnim sucem?…”

Jednoga dana završavajući svoju priču, nadbiskup reče: “Primio sam posebnu milost koja je potpuno promijenila moj stav prema Bogu. Shvatio sam, da sam kao dijete bio uzeo kolač između obroka i da me je Bog doista gledao rekao bi: ‘Sinko, zašto ne uzmeš još jedan?”‘

Mislim da je takav kršćanski Bog. Ne poznajem drugoga Boga i ne želim ga poznavati. Takav bog bi bio karikatura pravoga Boga. On sigurno nije Bog Isusa Krista, kojeg je Isus zvao “Abba”, Boga beskrajno brižna prema svakome, koji je uvijek tu, koji nas obavija svojom bezgraničnom ljubavlju. To treba čuti svako dijete.

N.A.

[facebook]Za više duhovnih priča – klikni like[/facebook]