Foto: Vatican Radio

Smrtna je kazna okrutna, neljudska i ponižavajuća. Ni jedan zločin na svijetu ne zaslužuje smrtnu kaznu. Nepravedno je ubiti nekog uznika, jer pravda zahtijeva da se svakome ponudi mogućnost iskupljenja. Osuđujući posizanje za smrtnom kaznom, Papa je poželio svijet bez nje, a zahvalio je svima koji se bore za ‘opći moratorij na izvođenje smrtne kazne, s nadom u njezino konačno ukidanje.

S crkvenog gledišta na ljudski život, Papa je ponovo istaknuo učenje Katoličke crkve: Život je svet, jer Bog čovjeka ljubi neizmjernom ljubavlju. Citirajući sv. Augustina da „Bog ubojstvom ne želi kazniti ubojstvo, jer mu je pokajanje grješnikovo draže od njegove smrti“, Papa je rekao da Bog jamči ljudsko dostojanstvo svake osobe.

Smrtna se kazna, nastavio je Papa, zaista protivi „osjećaju humanosti“ i božanskom milosrđu, koje ima biti uzor ljudskoj pravednosti. Okrutna je smrtna kazna, neljudska i ponižavajuća, kao i tjeskoba koja prethodi njezinu izvršenju te užasno čekanje, od pravorijeka do izvršenja kazne; to mučenje u ime pravičnog suđenja obično traje mnogo godina, a često dovodi do obolijevanja i ludila – podsjetio je Papa.

Sveti Otac odlučno osuđuje instrumentaliziranje smrtne kazne u „totalitarnim režimima“ ili kao što čine „skupine fanatika“, kojima je ubijanje uznika – kako je rekao – sredstvo za zatiranje političkih protivnika, manjina i „opasnih osoba“, svih onih koje smatraju smetnjom u ostvarenju vlastitih nauma, a to se upravo događa mnogim kršćanima, „novim mučenicima“, koje Crkva oplakuje – primijetio je Sveti Otac dodajući:

Govoreći pak o državama koje primjenjuju smrtnu kaznu, Papa je rekao da je kazna „promašaj“ za onoga tko ju primjenjuje, a smatra je nedopustivom ma koliko zločin bio težak, jer ne zadovoljava pravdu, nego potiče na osvetu. Pravda se nikada neće postići ubijajući ljudsko biće – ustvrdio je Sveti Otac dodajući:

Ljudska je pravda nesavršena, a smrtna kazna priječi osuđenom da ispravi nepravdu ili da nadoknadi štetu; oduzima mu mogućnost da ispovijeđu očituje svoje unutarnje obraćenje, kajanje i ispaštanje kao i susret s milosrdnom i spasonosnom Božjom ljubavlju – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je odlučno osudio rasprave u nekim društvenim sredinama o načinu ubijanja, kao da je riječ o traženju načina kako „dobro ubijati“, ističući da ne postoji ljudski način „ubijanja druge osobe“. Govoreći pak o doživotnom zatvoru, rekao je da je riječ o „prikrivenoj smrtnoj kazni“, koja osim što oduzima slobodu, osuđenu osobu lišava nade. Kazneni sustav osuđenima može oduzeti vrijeme, ali im nikada neće moći oduzeti nadu – ustvrdio je papa Franjo.

Primjećujući kako je porasla moralna osjetljivost za vrijednost ljudskoga života te veće protivljenje smrtnoj kazni, Papa je ponovio da su kršćani i svi ljudi dobre volje pozvani u borbu za ukidanje smrtne kazne, kao i poboljšanje zatvorskih uvjeta za poštovanje dostojanstva uznika.

Radio Vatikan|Bitno.net