Patrijarh Antonios priveden je 2006. nakon što je prosvjedovao zbog uhićenja svećenika i odbio zahtjeve vlade za izopćenjem određenih članova EPC-a. Njegova hrabrost rezultirala je životom u zarobljeništvu što je izazvalo veliku podršku diljem svijeta, nažalost uzalud.

Eritrejske vlasti nekoliko su puta tijekom godina premještale patrijarha držeći ga na brojnim nepoznatim lokacijama i onemogućavajući mu pravo da komunicira s njegovom obitelji, crkvenim dužnosnicima i običnim vjernicima. Samo jednom tijekom 2017. vlasti su mu dopustile da se pojavi u glavnom gradu Asmari, ali su ga spriječile da daje bilo kakve javne izjave i nisu dopuštale vjernicima da razgovaraju s njim.

Američko povjerenstvo za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF) godinama se zalagalo za oslobađanje patrijarha Antoniosa podižući svijest o njegovoj situaciji i pozivajući eritrejsku vladu da se prema njemu ponaša u skladu s međunarodnim pravom. Povjerenik ove organizacije James Carr posebno se zainteresirao za njegov slučaj, a nakon smrti patrijarha zatražio je krivično gonjenje odgovornih za zlostavljanje vjerskog vođe. “Zatvor do smrti na temelju nečijih vjerskih uvjerenja ili aktivnosti apsolutno je neprihvatljiv”, rekao je Carr, a prenio ICC. Iako su vlasti Eritreje povremeno znale oslobađati političke pritvorenike, to u slučaju patrijarha Antonija nije bilo moguće.

Podsjetimo, i dalje se velik broj kršćana nalazi u eritrejskim zatvorima. Preživjeli iz nekoliko tih logora izvještavaju o najgorem zlostavljanju koje se može zamisliti, uključujući teško mučenje i krajnje nehumane stambene uvjete. Američki State Department proglasio je Eritreju državom od posebne zabrinutosti zbog teških kršenja vjerskih sloboda.

Iako, prema procjenama, kršćani čine polovicu od četiri milijuna Eritrejaca, autoritarna vlada nema sluha za vjerske osjećaje ni kršćana ni muslimana. Međutim, vlasti su počele progoniti kršćane i ukidati vjerske institucije kako bi umanjili utjecaj koji Crkva ima na društvo.

Inače, Eritrejska pravoslavna Crkva je istočnog aleksandrijskog obreda. Povijesno je bila usko povezana s Koptskom Crkvom, a nakon neovisnosti Eritreje 1993. odvojila se. Godine 1998. koptski papa Šenuda III. imenovao je biskupa Filiposa za prvog patrijarha u Eritreji. Poslije smrti Filiposa izabran je Jakob za njegova nasljednika 2001., a zatim 2004. Antonios postaje treći patrijarh. Godine 2006. biskup Dioskoros izabran je za patrijarha na zahtjev eritrejske vlade, ali nije počeo obnašati službu, s obzirom na to da jedan patrijarh može preuzeti tu dužnost tek poslije smrti svog prethodnika. On je umro 2015. Nasljednik Antoniosa je prema vlastima postao Qerlos.