Na prethodnom Danu mladih u Rio de Janeiru 2013. godine sudjelovalo je 30 mladih iz Izraela, Palestine i Jordana. Na put je sada krenulo oko stotinjak mladih iz Jordana, gotovo dvjesta iz Palestine, Maroniti i grko-katolici iz Galileje, skupina katolika iz župa hebrejskoga govornoga područja te skupina mladića i djevojaka Neokatekumenskoga puta, koji su došli s Cipra.

Gotovo dvjesta mladića i djevojaka iz Palestinskih teritorija, uključujući petero iz Pojasa Gaze, odlučili su svoje doživljaje, emocije i promišljanja pripovijedati u „Dnevniku George“, nekoj vrsti zajedničkog putopisa, iz kojeg će se glavni događaji objavljivati na web stranici Latinskoga jeruzalemskoga patrijarhata.

Na prvim stranicama, „Dnevnik George“ opisuje prve dane i dojmove arapskih kršćanskih djevojaka i mladića u Poljskoj. Vele da su veličanstveno ugošćeni u Torunu, a odmah navode stvari koje trebaju naučiti tijekom putovanja koje ih vodi u susret vršnjacima iz cijeloga svijeta: „Kad se poljski narod zauzme, onda to čini do iznemoglosti. Mislim da mi, Palestinci, i Arapi općenito, možemo puno naučiti od ovoga naroda. Vrijednosti koje nam još nedostaju: duh strogosti u radu, ozbiljnoga zauzimanja, također i povlaštenost općega dobra – stoji u opisu prvoga dana.

„Hvala ti ,Gospodine, jer si mi ovaj dugi dan ispunio prijateljstvom i ljepotom. Daj mi poslušno, spokojno i mudro srce da buduće dane intenzivno živim u nazočnosti tvoje ljubavi. Iscijeli mi dušu, žedan sam mira… Tvojega mira“.

RV | Bitno.net