Pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller oglasio se po prvi put u javnosti na temu Papine postsinodalne pobudnice Amoris Laetitia i poručio kako ona ne mijenja nauk Crkve po pitanju (ne)pripuštanja razvedenih Svetoj pričesti.

Govoreći pred bogoslovima u španjolskom gradu Oviedu pročelnik najvažnijeg vatikanskog dikasterija čiji su teolozi također sudjelovali u stvaranju konačnog oblika pobudnice, rekao je kako je po pitanju pričesti za razvedene novi dokument u suglasju s prethodnima koji su se bavili tim pitanjem. Riječ je o apostolskoj pobudnici sv. Ivana Pavla II. “Familiaris Consortio”, te pobudnici Benedikta XVI. “Sacramentum Caritas”. Oba ta dokumenta, svaki na svoj način, ističu tradicionalni nauk Crkve po kojem katolik kojemu brak nije proglašen ništavnim, a živi s novim partnerom i ima seksualne odnose s njim, ne može pristupiti Svetoj pričesti jer je u stanju grijeha.

Sada je kardinal to ponovio i poručio:

“Da se s Amoris Laetitia željelo promijeniti tako duboko ukorijenjeno i značajno pravilo, onda bi to u pobudnici bilo jasno izraženo, te obrazloženo”, rekao je Nijemac i dodao kako u tekstu dokumenta nema takvog iskaza.

“Niti u jednom trenutku Papa ne dovodi u pitanje argumente svojih prethodnika. I ti argumenti ne temelje se na subjektivnoj krivnji braće i sestara koji su u takvoj situaciji, nego na objektivnom i vidljivom načinu života koji je u suprotnosti s riječima Krista”, rekao je pročelnik.

Kako je izvijestio kolumnist National Catholic Registera Edward Pentin, kardinal se pozabavio i fusnotom 351. koja spominje sakramente ispovijedi i euharistije kao dio pastoralne skrbi nad katolicima koji su u drugome, civilnom braku. Riječ je o fusnoti koji neki interpretatori doživljavaju kao davanje “zelena svjetla” za pričešćivanje razvedenih. Müller takvu interpretaciju u cijelosti odbacuje.

“Bez ulaženja u detalje, dovoljno je primjetiti da se ova fusnota referira na objektivne situacije grijeha općenito, ne na pojedinačne slučajeve razvedenih koji žive u drugom braku i čija situacija ima specifične značajke”, rekao je i dodao kako ti vjernici žive “u suprotnosti sa sakramentom braka, pa tako i sa sakramentalnom disciplinom”. Fusnota pitanje te sakramentalne discipline ne dotiče, te su prijašni dokumenti i dalje na snazi.

Kako komentira The Catholic Herald, kardinal je ponovio iskaze drugih kardinala poput Christopha Schönborna, Raymonda Burkea i Vincenta Nicholsa koji su izjavili upravo to: Amoris Laetitia ne mijenja praksu Crkve po pitanju pričesti za razvedene. S druge pak strane, suprotno tvrde ne samo neki “liberalni” prelati poput kardinala Waltera Kaspera, nego i konzervativni mislioci poput jednog od najvećih živućih katoličkih filozofa Roberta Spaemanna koji je izjavio kako je pobudnica u nesuglasju s naukom po tom pitanju i spomenuo je upravo famoznu fusnotu 351.

Inače, kardinal Müller boravio je u Španjolskoj radi predstavljanja svoje nove knjige “Razgovor o nadi”. Riječ je o knjizi razgovora koji je s kardinalom Müllerom vodio španjolski novinar Carlos Granados. Objavljivanje izvornika dogodilo se u Španjolskoj, a pripremaju se prijevodi na nekoliko jezika, među ostalima i na hrvatskom u izdanju Verbuma. Iz te izdavačke kuće knjigu opisuju kao pokušaj “odgovora na brige, radosti i nade suvremenoga čovjeka, sve do konkretnih pitanja o milosrđu, crkvenoj disciplini i nauku, suvremenim pitanjima.”

Goran Andrijanić | Bitno.net