Pripadnici Hrvatske vojske su u petak, 17. travnja sudjelovali u uspješnom uklanjanju sjevernog tornja Zagrebačke katedrale kojem je zbog posljedica potresa koji je pogodio Zagreb prijetilo urušavanje, piše u priopćenju Ministarstva obrane RH u petak 17. travnja.

Zamolbu za pomoć Hrvatske vojske u uklanjanju dijela sjevernog tornja uputio je Odbor Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale, a u radove obnove bili su uključeni pripadnici Inženjerijske pukovnije te Vojno obavještajne satnije na čelu sa zapovjednikom Vojno-obavještajne satnije bojnikom Mariom Maslovom koji su snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom omogućili brži i efikasniji postupak uklanjanja tornja.

„Postrojba je tijekom protekla dva dana imala zadaću staviti pod nadzor iz zraka područje radova s glavnim fokusom na sam sjeverni toranj i mjesto detonacije odnosno četiri potporna stupa u perimetru od 360 stupnjeva, što je uspješno i odrađeno“, pojasnio je bojnik Maslov istaknuvši kako je tijekom ove aktivnosti bio angažiran tim od sedam pripadnika pripadnika Vojno-obavještajne satnije.

„Kod te kontrolirane detonacije odnosno rušenja spojeva između 72. i 73. reda katedrale bilo je iznimno bitno utvrditi iz zraka i bočno te sa svih strana da je postupak uklanjanja tornja uspješno snimljen kako bi se naknadno mogao analizirati sam tijek uklanjanja tornja“, izjavio je bojnik Maslov pojasnivši da su u svakom trenutku u zraku bilu aktivne tri letjelice koje su kontrolirale cijeli postupak uklanjanja tornja.

Sažeti izvještaj o cijelom procesu možete pročitati OVDJE.

Fascinantne snimke pogledajte ispod:

Druga snimka:

MORH | Bitno.net