Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 15. lipnja na konferenciji za medije predstavila je knjigu Čudo oca Malahije. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

U svojoj književnoj biblioteci Stilus, nakladnička kuća Verbum upravo je objavila roman Čudo oca Malahije škotskog književnika Brucea Marshalla.

Jesu li čuda i danas moguća? I to ne nekakva „mala“, neprimjetna čuda poput obraćenja srca, ili čuda koja bi se dala pripisati psihosomatskim čimbenicima, već čuda biblijskih razmjera, kao što su razdvajanje Crvenog mora, preživljavanje u užarenoj peći i sl., nešto što svi mogu vidjeti i što bi svi morali priznati. To pitanje intrigira ljude svih vremena. Ali i likove u romanu Čudo oca Malahije, remek-djelu škotskog književnika Brucea Marshalla.

Radnja ovog nepravedno zapostavljenog romana vrti se oko događaja koji se zbio jedne sasvim obične večeri u Edinburghu. U plesnoj dvorani sumnjiva morala i skandaloznoga imena Rajski vrt odvijala se uobičajena zabava kada je protagonist romana, otac Malahija, u molitvi zatražio od Boga da čitavu zgradu plesne dvorane premjesti na obližnji otočić, što je prethodnoga dana i najavio da će učiniti. Čudo se doista dogodilo i ta vijest je odjeknula je kao atomska bomba diljem cijeloga svijeta. Mediji i znanstvenici, licemjerni i mlaki kršćani kao i sumnjičavci i nevjernici pokušavaju doći do objašnjenja koje će zanijekati čudo, a vlasnici plesne dvorane nastoje unovčiti sam događaj.

Zapanjen svime što se događa, u središtu kontroverze i kaosa stoji otac Malahija. Mislio je da će ovo neobjašnjivo i svima očito čudo utjecati na obraćenje svijeta, ali ono se pretvorilo u pravi pravcati skandal. Je li Boga trebao uopće potezati za rukav? I što sada uraditi?

Čudo oca Malahije, u ovome Verbumovu izdanju prvi put dostupno na hrvatskome jeziku, postavljeno je pred nas kao zrcalo u kojemu jasno vidimo (ne)vjeru, sumnje, preispitivanja, cinizam i licemjerstvo, i u nama i u svijetu koji nas okružuje. Stoga je i danas jednako ne samo komično i zabavno nego i aktualno, pametno i korisno kao i prije gotovo stotinu godina kada je prvi put objavljeno.

Roman Čudo oca Malahije, po prvi put dostupan hrvatskom čitateljstvu u prijevodu Mije Pavića možete naći u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.