brendan-eich

Brendan Eich bio je jedan od osnivača Mozilla Foundationa i dugogodišnji tehnički direktor Mozille. Također je bio briljantni softverski inženjer, izumitelj programskog jezika JavaScript iz vremena dok je još radio za Netscape.

Eich je bio prisiljen dati ostavku nakon samo deset dana na čelu kompanije. Bila su to dva turbulentna tjedna jer se odmah nakon njegova imenovanja nastavio val kriticizma kojem je bio izvrgnut 2012. godine kada je privatno donirao tisuću dolara udruzi koja je izglasavanjem ustavnog amandmana na kalifornijskom referendumu željela definirati brak kao zajednicu žene i muškarca i spriječiti legalizaciju gay „braka“ u toj državi.

Povrh toga, isplivao je još jedan njegov „grijeh“ iz prošlosti – bio je jedan od donatora kampanje republikanskog kandidata Pata Buchanana koji se oštro suprotstavljao gay „braku“. Eich je učinio sve kako bi smirio situaciju – budući da kompanija Mozilla kao poslodavac podržava gay „brak“, Eich je uvjeravao javnost da će i pod njegovim vodstvom istospolni parovi nastaviti imati iste povlastice u kompaniji kao i heteroseksualni supružnici. Ništa nije pomoglo jer koliko god su njegovi intervjui bili pomirljivi i pozivali na različitost i inkluziju, ni u jednom od tih intervjua nije se javno „pokajao“ radi donacije niti dao naslutiti da odustaje od svojih tradicionalnih stavova, koji su očito bili sablazan za IT industriju u kojoj prevladava podrška gay „braku“ i liberalnim stavovima općenito. Povrh svega, Eich je odbijao dati odgovor na pitanje da li bi ponovno donirao novac nekoj sličnoj inicijativi.

Deset dana Brendana Eicha na čelu Mozille nisu bila ništa drugo doli podnošenje javnog linča. Zbog otkrića o donacijama ostavke su dala čak trojica direktora Mozille, a internetska stranica za upoznavanje OKCupid pozvala je svoje korisnike da zamijene Firefox pretraživač za neki drugi u znak protesta. Protiv Eicha je pokrenuta peticija u javnosti, a neki od zaposlenika Mozille također su tražili njegovu smjenu. Pritisak medija te komentari i prijetnje koje je Mozilla dobivala zbog vrijednosnih stavova svoga direktora bili su zastrašujući i Eich je morao podnijeti ostavku. Multimilijunaš Donald Trump je bio zgranut tretmanom koji je Eich morao podnositi, čak i od svojih kolega: „Stvarno su se brutalno okomili na njega. Čovjek je dao otkaz na bivšem poslu da bi ga dočekala ovakva kampanja protiv njega…. Mislim da je to zaista nepravedno. Predsjednik Obama, i ne samo on, već praktički svi su prije koju godinu podržavali tradicionalni brak. Možda bi i on trebao odstupiti? Ono što su napravili ovom čovjeku je zaista dramatično za njegov život i vrlo, vrlo nepravedno.“

U njegovu obranu stali su čak i neki homoseksualci. Poznati i utjecajan bloger Andrew Sulliwan, koji je prvi pokrenuo pisanje političkih blogova 2000. godine, ne skriva da je homoseksualac, ali se zbog slučaja Brendana Eicha javno odrekao gay pokreta u svom tekstu pod naslovom „Lov na heretika“ koji je objavio na dan kada je Eich izmrcvaren od javnog linča konačno podnio ostavku:

„Lik koji se drznuo iskoristiti svoje pravo na slobodu govora i mišljenja i putem donacije od tisuću dolara dao podršku Prijedlogu 8 (ustavni amandman o braku kao zajednici žene i muškarca) upravo je skalpiran od strane gay aktivista. Nakon što je portal OKCupid odlučio bojkotirati Mozillu, nedavno imenovani glavni izvršni direktor Brendan Eich pod pritiskom je dao ostavku.

Hoće li ga sada prisiliti da hoda ulicama javno osramoćen? Zašto ga ne staviti u klade? Čitava epizoda mi se gadi, kao što bi se trebala gaditi svakome tko želi živjeti u tolerantnom društvu koje poštuje pravo na različitost. Ako je to današnji pokret za prava homoseksualaca – fanatični lov na naše protivnike koji više nego išta liči na vjerski fanatizam – onda na mene ne računajte. Ako ćemo zastrašivati druge i braniti im pravo govora i mišljenja, tada nismo ništa drukčiji od homofobnih nasilnika koji su nas terorizirali prije, baš kao što mi to sada činimo.“

CitizenGO je pokrenuo peticiju upravnom odboru Mozille pod nazivom „Take the #NoZilla pledge and #DumpFirefox“, koju je već potpisalo skoro 20 000 ljudi. Također pozivaju na deinstalaciju pretraživača Firefoxa s računala i bojkota svih ostalih Mozillinih proizvoda.

Na vrhu Firefox prozorčića, kliknite na dugme Firefox i odaberite Exit

Kliknite na Start Menu i zatim odaberite Control Panel. Otvorit će se prozorčić Control Panel.

U prozorčiću Control Panel, kliknite na poveznicu Uninstall a program koja se nalazi u odjeljku Programs.

Na popisu trenutno instaliranih programa odaberite Mozilla Firefox.

Kako bi počeli s deinstalacijom, kliknite na dugme Uninstall na vrhu liste.

Otvorit će se Mozilla Firefox Uninstall Wizard, kliknite Next.

Kliknite Uninstall.

Ako je Firefox još uvijek otvoren, morate ga zatvoriti kako bi nastavili s deinstalacijom.

Ukoliko želite ukloniti svoje korisničke podatke i postavke za Firefox, označite kvačicom Remove my Firefox personal data and customizations. Ukoliko odaberete ovu opciju, Firefox neće više čuvati vaše oznake, spremljene zaporke te druge podatke ukoliko ponovno instalirate Firefox.

Da biste razvojnom timu Mozille dali povratnu informaciju o svom iskustvu s Firefoxom, odaberite opciju Tell us what you thought of Firefox. Možete napisati „Ne želim podupirati kompaniju koja ne podržava pravo govora i pravo na priziv savjesti“ (I refuse to support a company that does not support freedom of speech and conscience rights) ili neku drugu poruku.

Kliknite Finish.

Ukoliko želite, peticiju možete potpisati slijedeći poveznicu:
Take the #NoZilla pledge and #DumpFirefox
Bitno.net