Tajna pape Ratzingera

„Papa Ratzinger bit će zapamćen zbog svojih homilija više nego zbog svojih enciklika. I zbog svojih hrabrih gestā, s kojima je išao protiv struje, kao onda u Madridu pred milijun mladih i usred velikog nevremena…“ Tako raščlanjuje vatikanist Sandro Magister u svojoj kolumni u talijanskom tjedniku L’Espresso sedam godina pontifikata pape Benedikta XVI. Prenosimo ga u cijelosti.

Ratzinger

Nitko nije rekao, prije tjedan dana, u poplavi počasti povodom sedmog rođendana Benedikta XVI. kao pape, da je element koji najviše otkriva duboki smisao njegovog pontifikata jedno nevrijeme.

Bila je to vruća noć u Madridu, u kolovozu 2011. Pred papom Benediktom poljana s milijun mladih, prosječne starosti 22 godine. Iznenada se prolom oblaka, munje, vjetar, obrušava na sve, bez skloništa. Ruše se reflektori, lete panoi, i Papa je pokisnuo, ali ostaje na svom mjestu, pred eksplozivnom radosti mladića i djevojaka zbog neočekivanog prekida programa s neba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je prestala kiša, Papa ostavlja napisani govor, obraća se mladima s malo riječi. Poziva mlade da upru pogled, ne u njega, već u živog i prisutnog Isusa u posvećenoj hostiji na oltaru. Kleknuo je klanjajući se u tišini. Isto se dogodilo i na poljani, svi kleče na mokroj zemlji. U potpunoj tišini, dobrih pola sata.

Nije bio prvi put u Madridu da Benedikt XVI. kleči pred svetom hostijom u produženoj tišini. Učinio je to već u Kolnu 2005. , kao tek izabrani Papa, na noćnom bdijenju s mnoštvom mladih, na čuđenje svih.

U ocjenjivanju ovog pontifikata, malo je njih razumjelo hrabrost ovih gestā s kojima je išao protiv struje. No kada ih Benedikt XVI. čini i objašnjava, to čini mirnoćom onoga koji ne želi izmišljati ništa svoga, već jednostavno ide u središte ljudske avanture i kršćanskog otajstva.

I Raffaello, prije pet stoljeća, na onoj uzvišenoj freski u Raffaellovim sobama (Stanze di Raffaello) u Vatikanskom muzeju kao što je „Rasprava o Presvetom Sakramentu“, stavio je posvećenu hostiju u središte svega, na oltaru veličanstvene kozmičke liturgije koja vidi interakciju Oca, Sina, Duha Svetoga, nebeske i zemaljske Crkve, vremena i vječnosti.

Kada je Benedikt XVI. sazvao svoju prvu sinodu 2005., posvetio ju je upravo euharistiji. Htio je da se tijekom svog zasjedanja projicira na platnu ona Raffaellova freska, pred biskupima iz cijelog svijeta.

Učeni govori Josepha Ratzingera na Sveučilištu u Regensburgu, pariškom Collège des Bernardins, londonskom Westminster Hallu i berlinskom Bundestagu izazvali su rasprave. No, jednog dana će se otkriti da su pravo obilježje ovog Pape homilije, kao što su to bile prije njega za svetog Lava Velikog, papu koji je zaustavio Atilu.

Homilije su riječi Benedikta XVI. koje manje čine vijest. Izgovara ih tijekom mise, opasno blizu onog Isusa koga pokazuje živim i prisutnim u znakovima kruha i vina. Onog istog Isusa – koga on neumorno propovijeda – koji je tumačio Sveta pisma učenicima na putu u Emaus, tako sličnima izgubljenim ljudima današnjice, kojima se objavio u lomljenju kruha, kao što je oslikao Caravaggio u National Gallery u Londonu; a jednom prepoznat u lomljenju kruha nestaje, jer je vjera takva, nije nikada geometrijski dovršeno viđenje, već neiscrpna igra slobode i milosti.

Nikakvoj ili slaboj vjeri tolikih ljudi današnjice, misama svedenima na zagrljaje mira i zajedničko sastajanje, papa Benedikt želi pružiti čvrstu vjeru u Boga koji je uistinu blizu, koji ljubi i oprašta, koji nam dozvoljava primati ga i opipati ga.

Takva je bila i vjera prvih kršćana. Benedikt XVI. je na to podsjetio tijekom „Kraljice neba“ prije tri tjedna. Nedjelja kao „Dan Gospodnji“, rekao je, bio je čin revolucionarne hrabrosti upravo stoga što je izvanredni i potresni bio događaj od koga je potekla: uskrsnuće Isusa i zatim njegovo ukazivanje kao uskrsloga učenicima svaki „prvi dan sedmice“, dana početka stvaranja.

Zemaljski kruh koji postaje zajedništvo s Bogom, rekao je Papa u jednoj homiliji, „želi biti početak preobrazbe svijeta, kako bi postao svijet uskrsnuća, Božji svijet“.

Za Bitno.net: Marijo Udina


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 9. svibnja 2012.

Možda vam se svidi