U proljeće 1992. godine američki svećenik David O’Connell obnašao je svećeničku službu na jugu Los Angelesa. Ovaj svećenik rođen je u Irskoj. U župi na području Los Angelesa tada je djelovao više od desetljeća, pa je bio dobro upoznat sa svim konfliktima koji su se događali na tom području.

Danas priznaje kako ipak nije bio spreman na prosvjede koji su izbili 26. travnja 1992. nakon što su iz pritvora puštena četiri policajca koji su snimljeni kako doslovno mlate nenaoružanog Afroamerikanca Rodneya Kinga.

U velikim američkim prosvjedima na početku devedesetih godina prošlog stoljeća u nasilju je ubijeno više od 60 ljudi, više od dvije tisuće je ozlijeđenih, a nastala materijalna šteta iznosila je milijardu američkih dolara.

O’Connell danas obnaša službu pomoćnog biskupa u nadbiskupiji Los Angeles, ali prije gotovo trideset godina bio je kapelan u župi svete Francisce Cabrini.

Otac O’Donnell za CNA je izjavio kako je u trenutku izbijanja prosvjeda boravio u Washingtonu, kad je ugledao snimke napada prosvjednika na restoran nedaleko od njegova župnog dvora. Na povratku u Los Angeles dočekali su ga veliki neredi.

Svećenik se tada obratio lokalnim katoličkim, baptističkim i muslimanskim vođama te ih pozvao na razgovor i zajedničku molitvu. Također je pomogao u čišćenju grada nakon prosvjeda. Istovremeno je počeo razmišljati kako započeti misiju pomirenja u zajednici.

„Dogovorili smo se da ćemo otvoriti svoje vjerske objekte onim ljudima koji su u prosvjedima otuđili tuđu imovinu kako bi je mogli nesmetano vratiti. To se pokazalo dobrom idejom jer su se pojavili ljudi koji su požalili zbog sudjelovanja u pljačkama ili zbog svoje uloge u neredima“, objašnjava pomoćni biskup. Brojni građani donosili su im predmete koje su svećenik i njegovi suradnici vraćali u trgovine iz kojih su ukradeni.

Godinu dana prije tih prosvjeda svećenik je bio uključen u inicijativu kojoj je cilj bio osnaživanje povjerenja između lokalne zajednice i policije. Nažalost, ta se inicijativa nije pokazala previše uspješnom. Međutim, u mjesecima nakon prosvjeda, ovaj svećenik je s drugim vjerskim vođama organizirao susrete građana i predstavnika policije, na kojima se razgovaralo o svim brigama i problemima.

„Smatrali smo da kao Crkva moramo inzistirati na razgovoru. Naposljetku smo uspjeli na određeno vrijeme izgraditi odnos povjerenja između građana i policije koje je potrajalo više od trideset godina“, objašnjava. Pomoćni biskup strahuje da su ubojstvo Georgea Floyda, ali i ostali incidenti policijske brutalnosti, ugrozili značajan dio tog stvorenog povjerenja. Kaže da razumije bijes brojnih zajednica zbog policijske brutalnosti. „Njihova je patnja stvarna i njihov bijes opravdan.“

Unatoč razočaranju što su se nasilni prosvjedi ponovili, ovaj svećenik i dalje poziva na dijalog. „Svjestan sam da to sada ne mogu čuti, ali nasilje nikada nije odgovor“, inzistira. Pomoćni biskup priznaje kako će proces pomirenja biti dug i težak. “Ne postoji bolji početak. Moramo početi razgovarati. Međutim, ovoga puta to ne bismo smjeli shvatiti kao lokalni, nego kao nacionalni projekt“, završava.