Liturgijski spomen svetoga Dominika Guzmána, utemeljitelja Reda propovjednika, poznatijih pod imenom ‘dominikanci’, Crkva slavi 8. kolovoza.

Dominik

Papa Benedikt XVI. tom je svecu posvetio katehezu na općoj audijenciji 3. veljače 2010., te prije svega istaknuo njegovu poniznost.

Imao je velike časti i važne dužnosti, ali sve je živio kao služenje, nikada ne popuštajući kušnji da svećeništvo živi kao sjajnu crkvenu karijeru. Nisu li karijera i vlast kušnja na koju nisu otporni ni oni koji imaju ulogu oživljavanja i vođenja u Crkvi? – upitao se Papa. (…) Znamo koliko neke stvari u građanskom društvu, a nerijetko i u Crkvi, trpe zbog toga što mnogi među onima kojima je dana odgovornost rade samo za sebe, a ne za zajednicu – primijetio je Sveti Otac.

Dominik

Sveti Dominik, rođen oko 1170. godine u plemićkoj obitelji u sadašnjoj Španjolskoj, volio je učiti, posebno teologiju, ali pred bijedom prouzrokovanom tadašnjim ratovima, i pogođen ravnodušnošću brojnih ljudi, prodao je sve dragocjeno što je posjedovao, odnosno svoje knjige, kako bi nahranio gladne. Njegova je najveća želja bila naviještati ljubav i istinu, Božju Riječ koja je postala tijelo. Dominikanski je red stoga pozvan evangelizirati one koji ne poznaju Krista, kao i ponovno evangelizirati one koji su napustili istinsku vjeru. Ovaj nas veliki svetac podsjeća da u srcu Crkve treba uvijek gorjeti misionarski žar koji neprestano potiče na donošenje prvoga navještaja evanđelja i, gdje je to potrebno, na novu evangelizaciju. Krist je, naime, dragocjeno blago koje muškarci i žene svih vremena i svih mjesta imaju pravo upoznati i voljeti! – istaknuo je Sveti Otac.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Svečevo je geslo bilo „Propovijedati i hodati“, ali je želio da za naviještanje Božje Riječi njegova subraća budu temeljito teološki pripravljana te ih je slao na sveučilišta. Stoga je Sveti Otac potaknuo sve, i pastire i laike, da njeguju tu ‘kulturnu dimenziju’ vjere, kako bi ljepota kršćanske istine bila bolje shvaćena, a vjera uistinu njegovana, ojačana, pa i štićena.

Sveti je Dominik preminuo 6. kolovoza 1221. godine, u dominikanskom samostanu u Bologni, u ćeliji koja nije bila njegova, jer on, kao utemeljitelj, nije je imao. Redovnicima je ostavio ovu duhovnu oporuku: „Imajte ljubavi, čuvajte poniznost, skupljajte blaga svetoga siromaštva“. Svetim ga je 13. srpnja 1234. godine proglasio papa Grgur IX. Podsjetimo da dominikanski red danas ima više od 600 kuća s oko 6.000 članova. (rv/bitno.net)