O ADVENTU

Došašće – idealno vrijeme za nove početke

Na putu prema Gospodinu ne ćemo doživljavati samo pobjede. Mnogi će porazi biti nevažni; drugi, premda veći, približit će nas više Bogu

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Borba koju od nas traži Gospodin kroz čitav naš život – a posebno u ovo liturgijsko vrijeme kada nam se on približava u svojemu presvetom čovještvu – mnogo puta će se konkretizirati u odluku koja zahtijeva jakost: možemo odlučiti da ćemo vršiti djela pobožnosti istančanom točnošću, bez da ih iz bilo kojeg razloga odgađamo i bez da ovise o trenutačnom duševnom stanju.

Obično će to biti borba u malim stvarima. »Poslušajmo Gospodina: ‘Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten’ (Lk 16,10). To je kao da nas on podsjeća: bori se bez prestanka u ovakvim pojedinostima, naizgled male važnosti, ali velike u mojim očima; točno izvršavaj svoje obveze; pruži osmijeh kome je potreban, pa i ako ti je duša ožalošćena; posveti molitvi potrebno vrijeme, bez da ga skraćuješ; iziđi ususret onomu tko traži tvoju pomoć; provodi pravdu obogaćujući je milinom ljubavi.«

Na putu prema Gospodinu ne ćemo doživljavati samo pobjede. Mnogi će porazi biti nevažni; drugi, premda veći, približit će nas više Bogu kroz zadovoljštinu i kajanje. I počet ćemo iznova, uz Gospodinovu pomoć, bez malodušnosti i pesimizma – koji su plod oholosti – već sa strpljenjem i poniznošću koji nas čine sposobnima započeti još jednom, iako ne vidimo nikakva učinka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamolimo Djevicu za milost da nikada ne napustimo svoju unutarnju borbu, ma kako žalosno i porazno bilo naše prethodno iskustvo, i molimo je također za milost i poniznost da uvijek započnemo iznova. Molimo je i za ustrajnost u apostolatu, i onda kada u njemu naizgled nema rezultata. Možda će nam jednoga dana, kada već budemo stajali pred njim, Gospodin dati da promatramo plodove apostolata koji nam se ponekad činio neplodnim, a koji je uvijek bio učinkovit. Sjeme koje se sije uvijek daje plod: »jedno stostruk, drugo šezdesetostruk, treće tridesetostruk«; mnogo plodova od svakoga malog zrna.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)


Objavljeno: 13. prosinca 2019.

Možda vam se svidi