PITAJTE SVEĆENIKA

Što je to ekumenizam?

Što je to ekumenizam i koliko ga je uopće moguće ostvarivati u našoj konkretnoj zbilji?

patrijarh-Bartolomej-i-papa

Foto: L’Osservatore Romano

Ekumenizam je pokret koji nastoji obnoviti jedinstvo podijeljenih kršćanskih Crkava. Zbog istine je potrebno priznati da je u suvremenom obliku taj pokret nastao 1910. godine na međunarodnoj konferenciji uglavnom protestantskih zemalja u Glasgowu. Katolička se Crkva relativno brzo priključila tom pokretu, a Drugi vatikanski sabor je kao svoje glavne ciljeve postavio obnovu jedinstva među svim kršćanima (usp. Dekret o ekumenizmu br. 1).

Izričito Drugi vatikanski sabor: Briga za obnovu jedinstva tiče se sveukupne Crkve, kako vjernika tako i pastira, i svakoga pojedinog od njih obvezuje prema njegovim mogućnostima, bilo to u svagdanjem kršćanskom životu ili u teološkim i povijesnim istraživanjima (br. 5). Svakome je kršćaninu jasna velikosvećenička Kristova molitva – da svi budu jedno kao i mi, Oče (usp. Iv 17,11.21). Ne može se biti Kristov bez rada na jedinstvu rasparane Kristove haljine – Crkve. U tom je radu isključen svaki prozelitizam, sinkretizam, kao i novinarski senzacionalizam. Najpotrebnije je obraćenje srca, zajednička molitva, ekumenski odgoj, uzajamno upoznavanje među braćom i suradnja s njima, ako smo i ako su otvoreni Duhu.

Svojim ekumenskim stavom mi nikoga ne možemo prisiliti na istovjetno djelovanje jer je ekumenizam plod ljubavi. U ljubavi su, pak, uvijek dvije strane u djelovanju. Ako jedna od njih nije spremna uzvratiti na ponuđenu ljubav, nju se na to ne može prisiliti. U nadi protiv svake nade mi, želimo li biti vjerni Crkvi, moramo ekumenski djelovati. Kada sva sredstva iscrpimo, uvijek nam ostaje neiscrpiva molitva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

dr. don Josip Ćorić

Preuzeto iz knjige “Vjera u pitanjima”Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 5. veljače 2013.

Možda vam se svidi