Poštovani don Damire, zanima me, mogu li stvari biti ureknute i je li to slučaj u mojoj priči?

Foto: Shutterstock

Moji roditelji su kupili stan nakon što je njegova vlasnica umrla. Bio je u onakvom stanju u kakvom ga je i ostavila (sa svim stvarima). Kad su se roditelji kasnije preselili u novi stan, sa sobom su ponijeli sat i nakit iz tog stana.

Ja sam te stvari pronašla još u ranom djetinjstvu i igrala se njima, a prije nekoliko godina sam ih pospremila u kutije koje su se nalazile na polici pored moga kreveta. I nekako u tom periodu, počela sam imati noćne more, gotovo svake noći. Nisam mogla zaspati, budila sam se noću između jednog i tri sata, s neobjašnjivim osjećajem straha koji su izazivali ružni snovi. Iako sam molila kako bih lakše zaspala, blagoslivljala krevet svetom vodom, a moja obitelj je pozivala svećenika na tradicionalan blagoslov stana, ipak nije pomagalo.

Jednoga dana, moj je otac odnio te stvari svećeniku na blagoslov. Rekao je kako bi stvari mogle biti ureknute i pripisao im je moje noćne more.

Više te stvari nemamo u kući i sad znatno bolje spavam. Ako su te stvari doista bile ureknute, bih li trebala ukloniti i kutije u kojima su se nalazile? I postoji li mogućnost da su također ureknute mnoge stvari koje su moji roditelji naslijedili ili donijeli iz nepoznatih izvora?

S poštovanjem,  

Kristina

Draga Kristina,

kao što se Bog po Crkvi služi sakramentima i sakramentalima da udijeli svoju pomoć i zaštitu, tako se i đavao po onima koji mu služe koristi urocima da bi nanio štetu.

Tvoje iskustvo s lošim spavanjem i noćnim morama, koje se popravilo kad su uklonjeni sumnjivi predmeti, tipično je u slučajevima uroka.

Ne treba bezrazložno pripisivati mogućim urocima svaku životnu poteškoću. Međutim, ako se neko zlo pojavljuje ustrajno i neobjašnjivo na druge načine, moguće je da se radi o tome.

Najsumnjivije će pritom biti stvari koje dolaze od sumnjivih osoba ili su barem bile s njima u kontaktu. Metodom eliminacije – udaljavanjem jedne po jedne stvari – ponekad se dođe do rješenja. Također, Gospodin može u molitvi otkriti o čemu se radi. Kada se jednom sa sigurnošću utvrdi da je neki predmet ureknut, treba ga potpuno uništiti, što preporučujem prepustiti svećeniku.

Nemir može biti dobar znak da bi nešto u svojoj okolini trebalo promijeniti ili ukloniti. Međutim, valja dobro u molitvi razlučiti radi li se o Božjem znaku ili vlastitom strahu, u kojem su “velike oči.

Također valja podsjetiti da je redovit molitveni, sakramentalni i općenito kršćanski život prvenstvena zaštita od zla (iako je ponekad treba nadopuniti posebnim mjerama).

Neka tebe i tvoju obitelj Gospodin očuva od svakoga zla.

don Damir

SPAS | Bitno.net