VODITELJ POSLOVNICE

Don Damire, griješim li ako radim u kockarnici?

Ako se smatrate vjernikom, razumijem da kockarnica nije mjesto na kojem se najbolje osjećate, ali...

don Damir Stojić
Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Radim u kockarnici i kao voditelj poslovnice trebao bih se truditi osigurati što veću financijsku korist koja ionako nije mala. Oko tih nesretnih kockara uglavnom su tužne osobne i obiteljske neprilike i tragedije. Uz to, kockarnice su mjesta na kojima se jako teško psuje Boga, Isusa i Gospu… Meni je kao vjerniku jako teško nositi se s tim što moram u tome sudjelovati. Ne znam kako se postaviti prema tome jer smo supruga i ja roditelji troje male djece, plaća je dobra i od toga živimo. Neki me tješe da su kockari tamo došli dobrovoljno, ali meni to nije dovoljno dobro objašnjenje i utjeha.

Molim vaš odgovor!

Ako sam dobro zaključio iz vašega pisma, nalazite se u situaciji u kojoj morate zarađivati za svoju obitelj radom u kockarnici. Iako je takvo okruženje bez sumnje neugodno i tužno (kao što ste opisali), u vašem zaposlenju po sebi nema ništa nemoralno. Problematično bi bilo ako biste sami poticali ljude koji dolaze na nepromišljenosti.

Inače, Katekizam Katoličke Crkve o igrama na sreću kaže sljedeće: „Igre na sreću (kartanje, itd.) i oklade nisu same po sebi protivne pravdi. One postaju moralno neprihvatljivima kad lišavaju osobu onoga što joj je nužno za namirenje vlastitih i tuđih potreba. Igračka strast može postati teškim robovanjem. Nepravedno se kladiti ili varati na kartama težak je grijeh, osim ako je nanesena šteta tako laka da je onaj kome je učinjena ne može razumno smatrati važnom“ (KKC 2413).

Ako se smatrate vjernikom, razumijem da kockarnica nije mjesto na kojem se najbolje osjećate. Ali ako nemate drugu mogućnost zaposlenja, savjetujem vam da u okolnostima u kojima se nalazite pokušate činiti najbolje što možete. Budite dobar čovjek i nemojte ništa raditi protiv svoje savjesti. Imajte na umu da profit nikada ne smije biti ispred čovjeka i da nije opravdano iskorištavati nečiju lakovjernost i naivnost za vlastitu zaradu. Možda će upravo vaš savjet nekom pomoći da promisli o svojim postupcima i spriječiti ga da postane ovisnik o kockanju.

Sretno!

Btb

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.