Povodom velikog interesa vjernika i opsežne rasprave o molitvi “U Ime Isusovo uzimam vlast i vežem…”, htjeli smo podsjetiti da učinak molitve prvenstveno ovisi o vjeri i ljubavi, a ne o riječima. Što se tiče formulacije molitve, preporučujemo vam da kao laici uvijek izaberete prošnju umjesto zapovijedi, jer oslobođenje će se puno prije dogoditi po vašoj poniznosti nego po “jakim” riječima.

Razlikovanje egzorcizma od molitve oslobođenja

Pojednostavljeno rečeno, egzorcizmom možemo imenovati svaku zapovijed izrečenu izravno prema Sotoni ili nekome drugome demonu. Za razliku od egzorcizma, u molitvi oslobođenja ne postoji izravna zapovijed Zlome, nego se prošnjom za oslobođenje obraćamo svemogućemu Bogu. Najjednostavniji primjer je zadnji zaziv iz molitve “Oče naš” koju nas je Gospodin naučio moliti i glasi: “oslobodi nas od Zloga” (Mt 6,13).

Stoga bismo kao laici trebali uvijek koristiti taj deprekativni oblik molitve jer nas učiteljstvo Crkve poučava da je izravno zapovijedanje Zlome zadatak povjeren svećenicima (Kanon 1172 i dokument Kongregacije za nauk vjere o egzorcizmima iz 1985.).

Ljubav, vjera i poslušnost tjeraju Đavla

Ako postupimo prema mudrom savjetu Majke Crkve i minimalno preformuliramo navedenu molitvu, taj čin poslušnosti će joj dati puno veću snagu od one koju ima naša riječima izrečena zapovijed. Jer poslušnost je dijametralna suprotnost onome sotonskom neposluhu u pobuni protiv Stvoritelja. I upravo nam je “poslušnost Jednoga” osigurala vječni život te nas grešnike učinila pravednima (Rim 5,19).

Na kraju krajeva, Isus Krist je taj koji izgoni zloduhe, a ne mi. Učinak ne ovisi o tome kojim riječima molimo za oslobođenje, nego o onome što nam je u srcu; odnosno ima li u njemu ljubavi (1 Kor 13). U svjetlu te spoznaje možemo shvatiti događaje iz životopisa svetaca koji su primjerice svojim slavljenjem od Gospodina izmolili oslobođenje. Imperativni način nije presudan za postizanje oslobođenja.

Za kraj, donosimo vam prijedlog izmijenjene molitve:

Isuse Kriste, sine Boga živoga,
ponizno te molim da svežeš
sve zle sile i snage u zraku,
na zemlji, u vodi, u podzemlju,
na onom svijetu, u prirodi i u vatri.
Ti si Gospodin nad svim svemirom,
dajem ti slavu u ime Tvoga stvorenja.

Uskrsli Kralju, molim te sveži
sve demonske sile koje su došle protiv nas i naših obitelji
i stavi sve nas pod zaštitu Tvoje Dragocjene Krvi
koja je prolivena za nas na križu.

Marijo, naša Majko, tražimo Tvoju zaštitu
i zagovor kod Presvetoga Srca Isusova
za sve naše obitelji.
Zaogrni nas svojim plaštem ljubavi
da se prestraši neprijatelj.

Sveti Mihovile, i naši anđeli čuvari,
dođite i branite nas i naše obitelji
u borbi protiv svega zla što obilazi svijetom.

Spasitelju ljudi, molimo te da zapovjediš
svim silama i snagama zla
da odstupe istoga časa od nas, od naših domova
i naše zemlje, a mi ti zahvaljujemo, Gospodine Isuse
jer si vjeran Bog i osjećaš s nama. Amen

Bitno.net