Kad sam se obratio na katoličanstvo, preplavilo me bogatstvo katoličkih pobožnosti. Pobožnost Kristovim ranama, smeđi škapular, zeleni škapular, krunica Božjem milosrđu, pobožnost Svetom licu, Mali oficij BDM, krunica, pobožnost Presvetom Srcu Isusovu, pobožnost Sedam žalosti BDM i bezbrojne druge…

shutterstock

Foto: Shutterstock.com

Ovo bogatstvo pobožnosti je jedna od najboljih stvari u katoličanstvu. Međutim, kao revni obraćenik počeo sam gomilati pobožnosti. Što više pobožnosti, to više milosti, zar ne? Umjesto da sam brzo porastao u svetosti, postao sam frustriran i izgorio sam u tome.

Zaključio sam da je kontraproduktivno prakticirati više pobožnosti. Ljudska je priroda nestalna i promjenjiva, i vrlo lako možemo svoje molitve početi obavljati mehanički. Ako imamo previše toga, postanemo usredotočeni na proces prakticiranja pobožnosti a ne na objekt pobožnosti, a to je intimnost s Bogom i zajedništvo s njim. Mislimo da smo sveti zato što nešto činimo, ali to nije zamjena za pravu ljubav prema Bogu.

Jednostavnost u pobožnosti

Iako sam imao dobre nakane, bilo bi mi bolje da sam prakticirao manje pobožnosti i obavljao ih dobro. Bezbrojni sveci su savjetovali jednostavnost u duhovnom životu. Ustvari, neki su od pustinjačkih otaca Crkve često molili samo jednu ili dvije molitve tijekom svojih života. Postali su veliki sveci ponavljajući stih iz psalma: Božeu pomoć mi priteci. Gospodine, pohiti da mi pomogneš, ili jednostavan zaziv poput molitve Isusu: Gospodine Isuse Kriste, smiluj se meni grešniku.

Oni jednoglasno savjetuju da je bolje moliti jedan Oče naš dobro, nego moliti cijelu liturgiju časova svaki dan mehanički i bez srca. Evo tri prijedloga za jednostavnost u pobožnostima:

1) Izaberite pobožnost koja vam odgovara – Među katolicima postoje pobožnosti koje su popularnije od drugih, poput smeđeg škapulara. I dok većina njih može obavljati određenu pobožnost, nemojte nikad misliti da i vi to morate. Ako ne osjećate da vas privlači smeđi škapular, nemojte se osjećati krivima što ga ne nosite ako vam se ne sviđa. Eksperimentirajte, isprobavajte različite pobožnosti. Naš Gospodin će vas voditi prema onome što će vam najviše pomoći. Ako vas privlači određena pobožnost, postoji razlog za to. Obavljajte onu koja vam najviše pomaže i ustrajte u njoj.

2) Budite dosljedni – Nema koristi od nedosljedna obavljanja pobožnosti. To će donijeti malo dobra. (Priznajem da se borim s dosljednošću.) Svakodnevno s vojničkom disciplinom obavljajte pobožnost koju ste odabrali. Nikada je ni zbog čega ne izostavljajte. Na primjer, ako ste počeli obavljati pobožnost tri Zdravo Marije prije spavanja i nakon buđenja, činite to svaki dan bez iznimke. Dosljedno obavljanje je jedini način na koji će pobožnost donijeti ploda u vašem životu.

3) Molite srcem – Kao što sam već napisao, jedan Oče naš ili Zdravo Marijo, izgovoreni pozorno i s ljubavlju, bolji su nego stotine istih izgovorenih nemarno. Kada obavljate bilo koju pobožnost, molite iskreno i iz srca. Ako mislite da je pobožnost prekomplicirana, izaberite nešto jednostavnije. Što god učinili, nikad nemojte moliti mehanički i rastreseno. Svi se borimo s odsutnošću i neopreznošću u našim molitvama, ali ne smijemo odustati od borbe s tim.

Ojačajte svoje duhovne mišiće

Na početku smo poput djece, i za učenje i rast u duhovnosti treba vremena i strpljenja. Naš Gospodin možda želi da svakodnevno molite cijelu liturgiju časova, ali vjerojatno ne biste trebali tako početi ako ne želite brzo izgorjeti. Počnite s jednostavnim pobožnostima i ojačajte svoje duhovne mišiće. Ako tijekom vremena želite dodati nove molitve, učinite tako.

Sjetite se, ništa ne može zamijeniti srce puno pobožnosti i ljubavi. Sve pobožnosti su sredstva za dolazak do cilja i moramo uvijek gledati na cilj. Ako vam bilo koja pobožnost odmaže umjesto da pomaže, isprobajte nešto drugo. Koju god pobožnost obavljali, sjetite se dviju najvećih zapovijedi: „Ljubi Gospodina Boga svoga svim svojim srcem, svom svojom dušom, svom svojom snagom i svim svojim umom“ i „Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe“.

Samuel Guzman | The Catholic Gentleman

Prijevod: Martin K. | Bitno.net