Bog uvijek daje dovoljno znakova kako bismo ga otkrili. Ali moraju postojati dobra unutarnja raspoloženja kako bismo vidjeli »Isusa koji prolazi« pokraj nas. Bez poniznosti i čistoće srca nemoguće ga je prepoznati, iako je vrlo blizu. Zamolimo, dakle, Isusa u svojoj molitvi za dobre unutarnje sklonosti i nadnaravni pogled kako bismo ga susreli u onome što nas okružuje: u samoj prirodi, u boli, u radu, u prividnom neuspjehu… Naša osobna povijest puna je znakova koji nam pokazuju put. I mi možemo reći svojoj braći i prijateljima: »Našli smo Mesiju!« s istom sigurnošću i uvjerenjem s kojima je to Andrija rekao svojemu bratu Šimunu.

Ponekad se može čuti: »Kad bi Bog učinio čudo, možda bih povjerovao, možda bih uzeo Boga za ozbiljno.« Ili: »Da mi Gospodin da čvršće dokaze o mojemu pozivu, posvetio bih mu se bez pridržaja.« Gospodin nam daje dovoljno svjetla da slijedimo put. Svjetlo u duši i svjetlo preko osoba koje je stavio uz nas. Ali volja, ako nije ponizna, zahtijeva nove znakove, koje bi onda sama htjela procijeniti više ili manje dovoljnima. Ponekad se iza te, naizgled iskrene, želje za novim dokazima kako bi se mogla donijeti odluka o većoj zauzetosti, krije lijenost i neodgovaranje na milost.

Mi želimo vidjeti Gospodina, imati s njim povjerljiv odnos, ljubiti ga i služiti mu, učiniti ga prvom svrhom našega života. Nemamo drugoga cilja osim ovoga. Koje li velike pogrješke kad bismo bili slabašni i nevelikodušni u onome što se odnosi na Boga! »Širom otvorite vrata Kristu«, poziva nas njegov namjesnik na zemlji: »Čega se bojite? Imajte povjerenja u njega, riskirajte i slijedite ga. Ovo traži, očito, od vas da iziđete iz sebe samih, iz vaših prosuđivanja, iz vaše ‘mudrosti’, iz vaše ravnodušnosti, iz vaše samodostatnosti, iz nekršćanskih običaja koje ste možda prihvatili. Da, to traži odricanja, obraćenje, koje se prvo morate odvažiti željeti, tražiti u molitvi i započeti prakticirati. Pustite da Isus bude za vas Put, Istina i Život. Pustite da bude vaš spas i vaša sreća. Pustite da zahvati cijeli vaš život kako bi on s njime dosegao sve svoje dimenzije i kako bi vaši odnosi, djela, osjećaji i misli bili ujedinjeni u njemu – moglo bi se reći ‘kristificirani’. Želja mi je da s Kristom prepoznate Boga kao izvor i svrhu vaše egzistencije.«9

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like![/facebook]
———————————————–
9 Ivan Pavao II., Govor, na Montmartreu, 1. lipnja 1980.