Liturgijska meditacija za utorak, 5. lipnja – sv. Bonifacije

Put

Čitanja:

Dj 26, 19-23

Jedna je redovnica u jednoj europskoj zemlji nedavno počela raditi kao pastoralna djelatnica u kaznenoj ustanovi za žene. Moge su zatvorenice poželjele s njom razgovarati. Naslijepo je “izvukla” jedno ime iz popisa onih koje su se prijavile za razgovor. Žena joj kaže: “Ne mogu vjerovati u Boga. Nikada mi nije pomogao.” Sestra joj je odgovorila: “Nije li znak njegove pomoći to da ste upravo Vi prva koja će sa mnom razgovarati?” Žena se u svoju ćeliju vratila drugačija…

“S pomoću Božjom sve do dana današnjega…” Mogu li i ja tako reći?

Iv 10, 11-16

Postoje čvrsta, premda često nepisana, pravila časti. Tako, primjerice, kapetan posljednji napušta brod koji tone. Ako neka osoba djeluje prema tim pravilima, zaslužuje naše veliko poštovanje. Premda, s druge strane, ne čini ništa drugo nego samo izvršava svoju moralnu obvezu. Ali pastir? Može li se od njega zahtijevati da život svoj dade za ovce? Čovjek – za životinje? Zapanjujuće je da Isus od dobroga pastira upravo to traži. Ne misli dakako na životinje, nego na ljude koji uza nj prianjaju. No između njega i nas postoji velika razlika, veća nego li između nas i životinja. Ta Isus je “Sin Božji”. Oni koji mu pripadaju su “samo ljudi”. Gdje se još čulo da bi Bog radi ljudi izgubio svoj život?

Isusova smrt ima svoj otajstveni smisao u novome životu koji dolazi nakon smrti.

Poradi nas on ulazi u mračnu dolinu kroz koju ćemo svi jednom morati proći. Prolazi njome radi nas i s nama. Budući da je sam prošao mračnom dolinom, blizu nam je na svim našim putovima pa i onim najtežim, kako se na njima nitko od nas ne bi izgubio, nego kako bismo s njime prispjeli u novi život, kojemu smrt više ne može nauditi.

Zacijelo je sv. Bonifacije, veliki apostol Germana i mučenik, snagu za svoj teški misionarski život crpio iz vjere da je njegov svršetak početak novoga života.

Molitva

Bože, ti si svakome od nas dao sposobnosti da u svijetu izvršavamo zadaću koju si nam namijenio. Probudi u nama snagu da odgovorimo na svoj poziv, kako bismo osmišljeno iskoristili dane svojega života. To te molimo po Isusu Kristu, koji je dao svoj život da mi život imamo. Amen.