Isus nam je blizu i na najtežim putovima

Liturgijska meditacija za utorak, 5. lipnja – sv. Bonifacije

Put

Čitanja:

Dj 26, 19-23

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je redovnica u jednoj europskoj zemlji nedavno počela raditi kao pastoralna djelatnica u kaznenoj ustanovi za žene. Moge su zatvorenice poželjele s njom razgovarati. Naslijepo je “izvukla” jedno ime iz popisa onih koje su se prijavile za razgovor. Žena joj kaže: “Ne mogu vjerovati u Boga. Nikada mi nije pomogao.” Sestra joj je odgovorila: “Nije li znak njegove pomoći to da ste upravo Vi prva koja će sa mnom razgovarati?” Žena se u svoju ćeliju vratila drugačija…

“S pomoću Božjom sve do dana današnjega…” Mogu li i ja tako reći?

Iv 10, 11-16

Postoje čvrsta, premda često nepisana, pravila časti. Tako, primjerice, kapetan posljednji napušta brod koji tone. Ako neka osoba djeluje prema tim pravilima, zaslužuje naše veliko poštovanje. Premda, s druge strane, ne čini ništa drugo nego samo izvršava svoju moralnu obvezu. Ali pastir? Može li se od njega zahtijevati da život svoj dade za ovce? Čovjek – za životinje? Zapanjujuće je da Isus od dobroga pastira upravo to traži. Ne misli dakako na životinje, nego na ljude koji uza nj prianjaju. No između njega i nas postoji velika razlika, veća nego li između nas i životinja. Ta Isus je “Sin Božji”. Oni koji mu pripadaju su “samo ljudi”. Gdje se još čulo da bi Bog radi ljudi izgubio svoj život?

Isusova smrt ima svoj otajstveni smisao u novome životu koji dolazi nakon smrti.

Poradi nas on ulazi u mračnu dolinu kroz koju ćemo svi jednom morati proći. Prolazi njome radi nas i s nama. Budući da je sam prošao mračnom dolinom, blizu nam je na svim našim putovima pa i onim najtežim, kako se na njima nitko od nas ne bi izgubio, nego kako bismo s njime prispjeli u novi život, kojemu smrt više ne može nauditi.

Zacijelo je sv. Bonifacije, veliki apostol Germana i mučenik, snagu za svoj teški misionarski život crpio iz vjere da je njegov svršetak početak novoga života.

Molitva

Bože, ti si svakome od nas dao sposobnosti da u svijetu izvršavamo zadaću koju si nam namijenio. Probudi u nama snagu da odgovorimo na svoj poziv, kako bismo osmišljeno iskoristili dane svojega života. To te molimo po Isusu Kristu, koji je dao svoj život da mi život imamo. Amen.


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 5. lipnja 2012.

Možda vam se svidi