Ovaj vikend prisustvovao sam vjenčanju u Antiohijskoj pravoslavnoj crkvi. Iako je pravoslavna vjera nevjerojatno slična mojoj katoličkoj, ostao sam začuđen njezinom ljepotom.

Veličanstveni drevni napjevi, nebeski prizori, miris tamjana i ljepota mladenke bili su zaista impresivni.

No moju pozornost neprestano je odvlačilo nešto drugo, nešto izrazito pravoslavnog karaktera: ikone svetaca.

Znate o čemu pričam, zar ne? Ikone, istočnjačke slike muškaraca i žena iz prošlosti koje pravoslavci časte i kojima se mole.

Tijekom ceremonije bio sam neprekidno svjestan činjenice da sam okružen tim ikonama. To me navelo na razmišljanje: Kako netko postane svetac? Zašto su sveci tako ‘moćni’? I što “normalni ljudi” poput mene mogu naučiti od njih?

Kad sam došao kući malo sam razmišljao i došao do nekih zaključaka:

Sveta pouka br. 1: Potrebna nam je pomoć

Ako smo ti i ja stvoreni za velike stvari u životu, potrebna nam je pomoć kako bismo to i ostvarili .

Navikli smo misliti da su sveci ljudi koji su živjeli besprijekoran i bezgrešan život. Ovo je svakako laž. U stvari, neki sveci živjeli su jako neuredan život.

Priznanje da nam je potrebna pomoć, i potraga za njome, zahtijeva veliku poniznost.

Uzmite za primjer ljude koji su postigli nešto veliko u životu, svi će oni reći da to nisu mogli učiniti sami. Olimpijci to potvrđuju, uspješni poslovni ljudi, pa tako i sveci.

Sveta pouka br. 2: Svetost je nagrada za ustrajnost

Biti uvijek savršen nema nikakve veze sa svetošću. To je zato što je nemoguće biti savršen ili povremeno ne griješiti.

Sveci nas uče da je ključ svetosti u tome da ustanemo svaki put kad posrnemo.

Papa Ivan Pavao II., budući svetac ovoga modernog vremena, napisao je čak i knjigu na tu temu pod nazivom „Ustanite, hajdemo!“. Sam naslov  govori o tome da na putu prema cilju svatko padne. Ali samo oni koji ustanu imaju šansu pobijediti u utrci.

Sveta pouka br. 3: Ljubav je sve što nam treba

Bez obzira na to koliko toga ostvarili u životu, ili koliko novca zaradili, ili koje sve ‘cool’ stvari učinili, ako nemate nekoga koga biste voljeli i kome biste služili, život nema smisla.

Sveci nas uče da služimo drugima. Moderan primjer toga je Majka Terezija koja je svoj život proživjela potpuno posvećena siromasima i umirućima. Nije dobila nikakvu nagradu za to, osim nagrade ljubavi.

Što ti možeš naučiti iz ovih pouka?

Ryan Eggenberger | Prijevod: I.V.