Današnji su se ljudi navikli misliti: što je grijeh? Bog je sjajan, On nas poznaje, stoga se grijeh ne računa; Bog će na kraju biti dobar prema svima nama.

To je prekrasna nada. Ali, postoje i pravda i istinska krivnja. Oni koji su uništavali čovjeka i Zemlju ne mogu odjednom sjesti za Božji stol zajedno sa svojim žrtvama.

Bog stvara pravdu. Moramo to imati na umu… Čistilište… je za mene očita istina, toliko jasna i također toliko nužna i umirujuća da ne možemo bez nje…

Većina nas se nada da u nama postoji nešto što se može spasiti, da u nama postoji konačna želja da služimo Bogu i ljudskim bićima, da živimo u suglasju s Bogom. Ipak, postoji toliko rana, postoji toliko nečistoće. Trebamo se pripremiti, pročistiti. To je naša nada: čak i s toliko prljavštine u našim dušama, Gospodin će nam na kraju dati mogućnost da nas naposljetku opere Svojom dobrotom koja dolazi s Njegova križa. Na ovaj nas način osposobljava za postojanje za Njega u vječnosti…

Stoga, moramo dakle govoriti o grijehu i o sakramentu oproštenja i pomirenja. Iskrena osoba zna da je kriva, da mora početi ispočetka, da se mora pročistiti. A ovo je čarobna stvarnost koju nam Gospodin nudi: postoji prilika za obnovu, za postajanje novim. Gospodin započinje s nama ispočetka te na ovaj način i mi možemo ponovno započeti s drugima u našem životu. Ovaj aspekt obnove, obnavljanja našeg bića nakon toliko pogrešaka, toliko grijeha predstavlja veliko obećanje, veliki dar koji Crkva nudi, a kojeg primjerice psihoterapija ne može ponuditi… Možemo biti izliječeni. Kao što svatko zna iz iskustva, izranjene i bolesne duše ne trebaju samo savjet, već i istinsko obnavljanje, koje može doći samo od Božje moći, od moći Raspete Ljubavi. Osjećam da je ovo važna poveznica otajstava koja u konačnici istinski utječe na naše živote.

*Ostale tekstove iz niza Čistilište u nauku Katoličke Crkve možete pročitati OVDJE.

Papa Benedikt XVI, „Očigledna istina o čistilištu,“, nagovor Njegove Svetosti pape Benedikta XVI, susret sa svećenicima Rimske biskupije, 7. veljače 2008. g.