Učinite ove stvari esencijalnim zdravim navikama – kao što je to četkanje zubi – toliko da ne morate misliti dvaput da ih učinite.

8 stvari koje bi katolici svakodnevno trebali raditi

Foto: Ivana Pešo Grabić/photos.geeekatolik.com

Znam. Već imate podugačak popis stvari koje morate obaviti. Svrha ovog popisa nije uvesti vas u nemoguć režim u danu koji je već prepun obaveza. Cilj ovog popisa je pokrenuti vas da počnete uključivati jednu ili dvije ove stvari u vašu svakodnevicu i nastaviti dok ne postanu dio vas. Učinite ih esencijalnim zdravim navikama – kao što je to četkanje zubi – toliko da ne morate misliti dvaput da ih učinite.

1. Započni svoj dan molitvom, čitanjem Svetog pisma i razgovorom s Majkom

Zvuči jednostavno, ali ne razumijem zašto se nekim danima ne mogu „utopiti“ u molitvu. Ova navika mora biti središte našeg dana. Zapiši datum. Podesi alarm na mobitelu u vrijeme u koje možeš moliti i ne stavljaj Boga na čekanje. Najbolje ujutro, ali ako ti to ne odgovara pokušaj naći neko prikladnije vrijeme. Izvadi svoju Bibliju i pročitaj redak ili dva. Možeš započeti s dnevnim misnim čitanjima. Za svakog katolika cilj je izmoliti jednu krunicu dnevno, ali neki od nas su u razdoblju života u kojem je to nemoguće. Ako ne možeš cijelu, započni barem sa Zdravomarijom i postepeno dođi do desetice i cijele krunice.

„Molitva je ništa drugo do sjedinjenje s Bogom. Kad je srce čisto i sjedinjeno s Bogom, utješeno je i ispunjeno slatkoćom; obasjano divnim svjetlom.“ sveti Ivan Maria Vianney

2. Smiješi se. Ponašaj se dostojno. Budi ljubazan. Zagrli.

Znaš li himan: „Spoznat će da smo kršćani po našoj ljubavi, po našoj ljubavi…?“ Nije nužno istinit u današnje vrijeme. Kršćani su postali jednako nepristojni i bezobzirni kao svi drugi, čak i više od drugih! Povratimo svoju kršćansku ljubav osmijehom, propuštanjem drugih u redu ili pomaganjem staricama da prijeđu cestu.

„Dočekujte jedni druge s osmijehom, jer je osmijeh početak ljubavi.“ blažena Majka Terezija

3. Odvaži se na društvene mreže (komuniciraj!), nazovi prijatelja, posjeti ga!

Da, znam, postoji more članaka o tome kako prekomjerno koristimo društvene mreže, ali samo naprijed, koristi ih! Ali, koristi ih tako da veličaju Boga. Podijeli redak iz Pisma s prijateljem. Stupi u kontakt sa starim razrednim kolegom. Budi u svakodnevnom kontaktu s osobama kako bi stvorili odnose. (I nemoj stati tada, neka ti tjedni cilj bude naći se oči u oči s prijateljem i članom obitelji.)

„Prijateljstvo je izvor najvećih zadovoljstava. Bez prijatelja i najprijatnija težnja postaje mučna.“ sveti Toma Akvinski

4. Reci nekome da ga voliš i zašto ga voliš

Nisam nikad upoznala nekog tko se umorio slušati da je voljen. Još više kada dobiju popis razloga zašto su voljeni! Bili to tvoji roditelji, braća i sestre ili djeca, neka ti postane svakodnevna navika reći barem jednoj osobi u tvom životu koliko je voliš.

„Učite govoriti govoreći, učiti učenjem, trčati trčanjem, raditi radom, i isto tako, učite voljeti voleći. Svi koji misle naučiti na drugačiji način varaju se.“ sveti Franjo Saleški

5. Govori o Bogu

Neka Bog bude dio cijelog tvog dana, ne samo u vrijeme molitve. Unesi ga u razgovore s prijateljima, obitelji, čak i kolegama ako možeš. Govorimo o stvarima koje volimo: filmovima, restoranima, osobama… ali ne govorimo često o Bogu.

„Ali to ne znači da trebamo odgoditi svoju evanđeosku misiju; štoviše, svatko od nas treba pronaći načine kako govoriti o Isusu gdje god da smo. Svi smo pozvani ponuditi drugima eksplicitno svjedočenje spašavajuće ljubavi Gospodnje, koji nam usprkos našim nedostatcima nudi blizinu, svoju riječ i svoju snagu i koji daje smisao našim životima.“ papa Franjo

6. Žrtvuj nešto

Važno je naučiti davati svakodnevne žrtve i ponuditi ih Gospodinu. Ne treba to biti ništa ludo. Pojedi kruh bez maslaca. Ugasi radio i vozi u tišini. Male stvari njeguju našu svetost i pomažu nam da nadvladamo svoju navezanost na stvari ovoga svijeta.

„Nema mjesta sebičnosti – i nema mjesta strahu. Ne bojte se onda kada ljubav zahtijeva. Ne bojte se kada ljubav traži žrtvu.“ sveti papa Ivan Pavao II.

7. Služi na neki način

Pronađi način da svakodnevno nekome služiš. Ponovno naglašavam, ovo ne treba biti nešto veliko kao otići na misionarski put u Afriku. Možeš to učiniti tako da opereš majci suđe, platiš strancu kavu ili skupiš smeće dok šetaš ulicom. Neka ne prođe dan a da nisi učinio nešto za nekog drugog.

„Znate da naš Gospodin ne gleda na veličinu ili teškoću našeg čina već na ljubav kojom ga činimo. Čega se onda imate bojati?“ sveta Terezija od Malog Isusa

8. Razmisli o svom danu

Na kraju svakog dana uzmi nekoliko minuta i razmisli o tom danu. Ispit savjesti je izvrstan način da to učiniš. Moraš li nešto oprostiti? Moraš li od nekoga tražiti oproštenje? Razmisli o načinima na koje te je Bog toga dana obdario i budi zahvalan za Njegove mnoge blagoslove. Zahvali mu! Zapitaj se jesi li se približio ili udaljio od Boga svojim postupcima toga dana. Kako mogu biti bolji sutra?

„Morate težiti tome da udovoljite Bogu tako da činite ili ne činite ništa a da se prvo ne posavjetujete s Njim i da u svemu tražite Njega samog i Njegovu slavu.“ sveti Alfons Rodriguez

Za vaše tjedno i mjesečno planiranje:

svakog tjedna:
– idite na svetu misu nedjeljom (i ako možete češće tjednom)
– idite na klanjanje
– posjetite prijatelja/izađite sa svojim bračnim drugom
– dajte desetinu

svakog mjeseca:
– ispovjedite se
– učinite neko dobro djelo (pomognite grupi mladih, poslužujte u pučkoj kuhinji, itd.)
– pročitajte knjigu duhovne tematike
– susretnite se s duhovnikom

svake godine:
– otiđite na duhovnu obnovu

Becky Roarch | Catholic Link

Prevela: Marilena B. | Bitno.net