“A ondje je stajala posuda puna octa. I natakoše na izopovu trsku spužvu natopljenu octom pa je primakoše njegovim ustima”

Premda je većina najstarijih relikvija kroz povijest izgubljena, neke su ipak uspjele ostati sačuvane. Najpoznatije relikvije su, naravno, one koje su direktno povezane s Isusom Kristom, kao što su primjerice, prema kršćanskom vjerovanju, Torinsko platno, Istinski križ i Isusova haljina, piše uCatholic.

Međutim, među manje poznate relikvije spada Sveta spužva, koja je bila jedan od predmeta vezanih uz Kristovu muku. Sveta spužva je, nakon umakanja u ocat, ponuđena Isusu na križu. U Ivanovom evanđelju piše: “A ondje je stajala posuda puna octa. I natakoše na izopovu trsku spužvu natopljenu octom pa je primakoše njegovim ustima”.

Legenda kaže kako je Svetu spužvu, zajedno s Istinskim križem, u četvrtom stoljeću na jeruzalemskoj Golgoti pronašla Helena Carigradska. Sveti Grgur iz Toursa i jeruzalemski patrijarh Sofronije kasnije potvrđuju da je Sveta spužva bila predmet štovanja u Jeruzalemu i da se nalazila u crkvi Svetog groba.

Sveta spužva je prema predaji tijekom perzijske invazije na Jeruzalem završila u Carigradu. Francuski kralj Luj IX. ju je nakon toga u Carigradu kupio i prebacio je u parišku Sainte-Chapelle (Sveta kapela). Relikvija je tijekom francuske revolucije raskomadana, pa su neki dijelovi završili u katedrali Notre-Dame i Nacionalnoj knjižnici Francuske.

Danas se dio Svete spužve, koji je umrljan krvlju, čuva i u bazilici sv. Ivana Lateranskog u Rimu, dok se ostali fragmenti čuvaju u još nekoliko rimskih crkvi: bazilici svete Marije Velike, crkvi svete Marije iz Trasteverea i crkvi svete Marije in Campitelli.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net