Premda je većina najstarijih relikvija kroz povijest izgubljena, neke su ipak uspjele ostati sačuvane. Najpoznatije relikvije su, naravno, one koje su direktno povezane s Isusom Kristom, kao što su primjerice, prema kršćanskom vjerovanju, Torinsko platno, Istinski križ i Isusova haljina, piše uCatholic.

Međutim, među manje poznate relikvije spada Sveta spužva, koja je bila jedan od predmeta vezanih uz Kristovu muku. Sveta spužva je, nakon umakanja u ocat, ponuđena Isusu na križu. U Ivanovom evanđelju piše: “A ondje je stajala posuda puna octa. I natakoše na izopovu trsku spužvu natopljenu octom pa je primakoše njegovim ustima”.

Legenda kaže kako je Svetu spužvu, zajedno s Istinskim križem, u četvrtom stoljeću na jeruzalemskoj Golgoti pronašla Helena Carigradska. Sveti Grgur iz Toursa i jeruzalemski patrijarh Sofronije kasnije potvrđuju da je Sveta spužva bila predmet štovanja u Jeruzalemu i da se nalazila u crkvi Svetog groba.

Sveta spužva je prema predaji tijekom perzijske invazije na Jeruzalem završila u Carigradu. Francuski kralj Luj IX. ju je nakon toga u Carigradu kupio i prebacio je u parišku Sainte-Chapelle (Sveta kapela). Relikvija je tijekom francuske revolucije raskomadana, pa su neki dijelovi završili u katedrali Notre-Dame i Nacionalnoj knjižnici Francuske.

Danas se dio Svete spužve, koji je umrljan krvlju, čuva i u bazilici sv. Ivana Lateranskog u Rimu, dok se ostali fragmenti čuvaju u još nekoliko rimskih crkvi: bazilici svete Marije Velike, crkvi svete Marije iz Trasteverea i crkvi svete Marije in Campitelli.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net