Jeste li ikada doživjeli jedan od onih dana kada poželite da se Bog naprosto pojavi, pucne prstima i počne činiti čudesa? Izraelski narod je takve dane imao oko petsto godina, dok su uzdisali pod ugnjetavanjem jednoga tiranina za drugim. Knjiga Izaijina ovako govori o tim osjećajima:

„O, da razdreš nebesa i siđeš,
da ime svoje objaviš neprijateljima:
pred licem tvojim tresla bi se brda,
pred tobom bi drhtali narodi.” (Iz 63,19)

Problem je bio u tome što je on uslišio njihove molitve. Pojavio se, u ljudskome liku, čineći čudesa kakva nitko nije mogao ni zamisliti, no oni ga nisu prepoznali. Na kraju su ga i razapeli.

Kako se to moglo dogoditi? Isusova analiza bila je da su oni „zaspali na poslu” (vidi Mk 13,33-37). Doduše, bili su preokupirani raznim aktivnostima, uključujući i pobožne prakse. Ali neprestano kretanje može vas uspavati, poput djeteta koje se dugo vozi u automobilu. Spavanje znači da ste nesvjesni, letargični, ne znate što se događa.

„Nikog nema da tvoje ime prizove,
da se probudi i osloni o tebe.” (Iz 64,6a)

Puste priče nisu dovoljne. Učiniti Boga praktičnim dijelom svojega života nije dovoljno. On zahtijeva da Ga se štuje, što znači da On mora biti u središtu svega, mora biti na vrhu popisa prioriteta. Nije dovoljno da samo vjerujemo da On postoji, nego Ga moramo ustrajno slijediti.

Došašće znači „dolazak”

On je obećao da će opet doći. No ovoga puta to neće biti na skriven način. On neće nositi dječje povoje, nego sudačke halje. Došašće je, prije svega, vrijeme da se prisjetimo kako će se On vratiti, i da moramo biti mnogo spremniji za Njegov drugi dolazak nego što su Izraelci bili za njegov prvi dolazak.

Pa što je onda naše društvo učinilo s došašćem? Pretvorilo ga je u dane za kupovinu prije Božića. Kao da nas nije već dovoljno toga odvlačilo od Božjih stvari, sada je vrijeme da se tihi, blagi glas potpuno uguši napadnim melodijama božićnih pjesama. Između ludila u trgovačkome centru i zabava u uredu, lako je biti kao pod anestezijom, otupiti za ono što je pravi razlog za postojanje ovoga razdoblja u godini.

Prezaposlenost

Jeste li čuli onaj vic o mladome svećeniku koji je utrčao u župnikov ured i rekao: „Netko je primijetio Gospodina Boga kako hoda jednom crkvenom lađom. Što da radimo?” Župnik, sav uznemiren, podigne pogled s onoga što radi i kaže: „Za Boga miloga, velečasni, radite nešto, izgledajte zaposleno!”

Isus je u Markovu evanđelju (13,33-37) jasno rekao da, ako se On pojavi i nađe nas duhovno pozaspale, to neće biti nimalo lijep prizor. Ispravan pristup došašću ipak nije pitanje toga da budemo prezaposleni, nego da budemo zaposleni pravim stvarima, zaposleni slijedeći Boga i čineći Njegovu volju.

Praktični savjeti prije došašća

1) Adventski anđeo – Možda vam je poznat običaj „adventskoga anđela”, gdje svatko iz razreda, ili obitelji, ili župne skupine izabere ime iz šešira i zauzima se za izabranu osobu, čineći na skriven način djela ljubaznosti i uslužnosti. To je odličan način za djecu i za odrasle da za vrijeme došašća priprave put Gospodinu. Evo jedne fore iz moje obiteljske tradicije: Priredite jaslice na početku došašća, ali bez maloga Isusa. Kupite vreću sijena i to stavite u zdjelu pored jaslica. Svakoga puta kada jedan adventski anđeo izmoli nešto ili učini dobro djelo na svoju posebnu nakanu, ona ili on može staviti malo sijena u jaslice. Za djecu je to velika motivacija, ali zabavno je i za odrasle!

2) Jišajevo drvo – Stari običaj postavljanja Jišajeva drveta pomaže nam prisjetiti se svih ljudi i trenutaka u povijesti spasenja sve do prvoga Kristova dolaska. Prije došašća, postavite stablo ili grane s lišćem ili bez njega. Za ukrase možete kupiti komplet za ukrašavanje Jišajeva drveta, ili ih sami izraditi. Tradicionalno postoji po jedan ukras za svaki došašća. Počnite kod korijena drveta, s Adamom i Evom. Na vrhu drveta, na samome kraju razdoblja, dolazi kolijevka, koja predstavlja maloga Isusa. Za svaki simbol ima i odgovarajuće kratko biblijsko čitanje. Ako pročitate ta čitanja, i razmatrate o njima i simbolima s kojima su ona povezana, do 25. prosinca vi i vaša obitelj, razred ili skupina mnogo ćete dublje razumjeti povijest spasenja i značenje Božića! Za popis ukrasa i čitanja, pogledajte članak “Jišajevo drvo: adventska tradicija”.

3) Adventski vijenac – Često nam se dogodi da nekoliko dana nakon što je došašće počelo mi i dalje pokušavamo pronaći adventski vijenac koji smo pospremili prošloga siječnja. Zatim shvatimo da nemamo novih adventski vijenac! Ovoga puta budimo spremni krenuti na vrijeme  – na prvu nedjelju došašća.

No ove godine otkrijmo i u svojemu domu ili školi upotrijebimo službeni liturgijski blagoslov adventskoga vijenca, koji može predvoditi i laik. Tu kratku molitvu možete naći u Shorter Book of Blessings („Kratkoj knjizi blagoslova”). Ako je nemate, nabavite primjerak. Možete ga naručiti preko interneta ovdje.

4) Molitveni resursi – Prije početka došašća nabavite resurse koji će obogatiti vaš doživljaj toga vremena. Prije svega nastojte iskoristiti sve velike izvore molitve koje vam nudi liturgija. Ako imate pametni telefon, instalirajte aplikaciju koja vam nudi svakodnevna misna čitanja, ali i časoslov, naročito službu čitanja, koja je naročito bogata tijekom došašća. Nekoliko kvalitetnih aplikacija su iBreviary, Laudate i Universalis. (Možda najbolja aplikacija ovog tipa za hrvatsko govorno područje je Nova Eva, op. prev.) Ako ne koristite pametni telefon, te aplikacije imaju internetske stranice koje sadrže iste tekstove. Ako više volite čitati iz prave knjige, nabavite svakodnevni Rimski misal, ili Magnificat za svakodnevna misna čitanja. Jedini način kako možete službu čitanja imati u obliku knjige jest da nabavite komplet od četiri sveska Časoslova. Smatrajte to cjeloživotnim ulaganjem za svoj duhovni život.

5) Glazba – Neke radijske postaje počnu puštati božićnu glazbu dan poslije Dana zahvalnosti. Preskačite te postaje! A ako sami birate unaprijed složene kompilacije preko iTunesa, Spotifyja ili neke druge usluge, izbjegavajte božićne playliste.

Što raditi tijekom došašća

1) Glazba – Pokušajte odgoditi slušanje božićne glazbe barem do treće, ako ne i do četvrte nedjelje došašća. Prva tri tjedna došašća zapravo imaju više veze s čežnjom za Kristovim drugim dolaskom nego što se bave njegovim prvim dolaskom. Gregorijanski napjevi odlična su glazba za došašće. Izvrstan odabir je i Händelovo djelo Mesija, oratorij napisan specijalno za izvedbu tijekom došašća. Želite li posebnu poslasticu u došašću? Isplanirajte odlazak s prijateljima ili obitelji na najbližu živu izvedbu Händelova Mesije. Prije nego što pođete, potražite libreto, koji je sav sastavljen od citata iz Svetoga pisma, i iskopirajte po primjerak za svaku osobu s kojom idete na koncert. Neka to ne bude samo estetsko iskustvo odlične glazbe, nego i kontemplativni doživljaj otajstva došašća.

2) Post – U našemu je društvu veoma teško postiti od svih poslastica tijekom došašća, budući da se preuranjene božićne slastice poslužuju kuda god pošli. Možda bi najučinkovitiji post tijekom ovoga razdoblja bio post od buke, užurbanosti i medija. Pokušajte smanjiti konzumaciju vijesti, sporta, zabave, politike, užurbanih obaveza i drugih skretanja pozornosti koja se mogu izbjeći, i tako oslobodite više prostora za molitvu.

3) Jaslice – Ako ćete se poslužiti prijedlogom za adventskog anđela, morat ćete postaviti jaslice prije prve nedjelje došašća. Ako je tako, blagoslovite ga uz molitvu za blagoslov jaslica, koju možete pronaći u „Knjizi blagoslova”, ili na internetu ovdje.

4) Božićno drvce – U tradicionalnijem katoličkom društvu božićno se drvce često nije postavljalo ni ukrašavalo prije Badnjaka. Uzmite to u obzir, naročito ako imate Jišajevo drvo, koje ćete trebati zamijeniti božićnim drvcem. Ako to ne želite, barem pokušajte odgoditi postavljanje drvca sve do trećega ili četvrtoga tjedna došašća. Ako ništa drugo, barem pokušajte ne paliti svjećice do Badnjaka.

Što god odlučite postaviti i ukrasiti, okupite obitelj ili razred, i upotrijebite molitvu za blagoslov božićnoga drvca, koji možete pronaći u „Knjizi blagoslova”, ili na internetu ovdje.

5) Došašće je vrijeme nade – Kako je Izrael čeznuo za dolaskom Mesije, tako i mi radosno iščekujemo i čeznemo za Njegovim drugim dolaskom. No nada je najzanemarenija među bogoslovnim krepostima. Svoje došašće posvetite jačanju kreposti nade. Prvoga dana došašća pročitajte dvije stranice posvećene toj krjeposti u Katekizmu Katoličke Crkve (KKC 1817-1821).

Zatim, do kraja došašća svakoga dana pročitajte po dva odlomka iz enciklike pape emeritusa Benedikta XVI. o nadi, Spe salvi („Nadom spašeni”). Možete nabaviti knjigu ili besplatno je pročitati na internetu ovdje.

6) Krunica – Krunica je u biti ulazak u molitvu naše Majke. Marija „u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu” (Lk 2,19). Za vrijeme došašća koristite knjigu o svetopisamskoj krunici, koja olakšava razmatranje umetanjem kratkoga teksta iz Biblije između svake Zdravo Marije. Svoj primjerak možete nabaviti u katoličkoj knjižari u svojemu gradu ili na internetu ovdje. U prva tri tjedna došašća, koja se usredotočuju na drugi Isusov dolazak, nebesku slavu i pripremu za dolazak kraljevstva Božjega po služenju Ivana Krstitelja i Isusa, preferirajte otajstva svjetla i slavna otajstva, sa žalosnim otajstvima petkom. Tijekom četvrtoga tjedna došašća preferirajte radosna otajstva. Ako vaš razred, skupina ili obitelj nema vremena zajedno izmoliti cijelu svetopisamsku krunicu, pokušajte izmoliti barem jedno otajstvo. Da napomenem: djeca vole čitati biblijske retke između Zdravomarija, i tako mogu predvoditi molitvu u skupini.

7) Časoslov – Ako trenutno ne molite službu čitanja, odlučite moliti ju svakodnevno tijekom došašća. Iako su jutarnja molitva (Laude, ili Pohvale) i večernja molitva (Vespere) najvažniji časovi, služba čitanja vas na naročito lijep način uključuje u katoličku tradiciju jer vam pruža čitavu jednu stranicu iz Biblije i jednu stranicu iz djela nebiblijskih katoličkih autora, obično crkvenih otaca. Ti su tekstovi određeni liturgijskim razdobljima, i tako će vam biblijska i patristička čitanja omogućiti iznimno bogato razmatranje tema došašća. Ako ćete prihvatiti peti savjet o tome što raditi prije nego što došašće počne, već ste spremni moliti službu čitanja.

8) Svakodnevna sveta misa – Ako možete na svetu misu svakoga dana, odlično. Ako ne možete, nastojte pročitati svakodnevna misna čitanja zajedno sa svojim razredom ili obitelji, ili u svojemu vremenu za osobnu molitvu. Ta su čitanja određena liturgijskim razdobljem. Zajedno sa službom čitanja, ova nam čitanja pružaju mogućnost za službeno crkveno proučavanje Biblije u došašću.

9) Sveta ispovijed – Poklik svetoga Ivana Krstitelja bio je: „Pripravite put Gospodinu!” Doline se moraju ispuniti, a planine slegnuti (usp. Lk 3,5). Odredite termin kada ćete primiti sakrament svete ispovijedi tijekom ovoga razdoblja, čemu neka prethodi temeljit ispit savjesti. A zašto ne biste pozvali nekoga da pođe s vama?

10) Božićni popis za kupovinu – Što kada bi ove godine božićni darovi koje ćete kupiti barem za nekoga sa svojega popisa zapravo imali potencijal približiti te ljude Isusu, razlogu zašto ovo vrijeme uopće i postoji? Neki od tih ljudi nisu baš religiozni? Ipak, možda vole knjige ili filmove. Knjige poput „Kronika iz Narnije” (C. S. Lewis) i „Gospodara prstenova” (J. R. R. Tolkien) moćni su načini kako ljude potaknuti na razmišljanje o kreposti i o najvažnijim stvarima u životu. Ili priče o nadahnjujućim ljudima koji su usto bili i Isusovi sljedbenici: „Čovjek za sva vremena” (o svetome Thomasu Moreu), „Nesalomljivi” (o junaku Drugoga svjetskog rata Louisu Zamperiniju), The Judge (o najbližemu suradniku Ronalda Reagana, angažiranome katoliku Billu Clarku). Ovakva vrsta božićne kupovine uklapa se u značenje došašća, pripremajući put Gospodinu!

Izvor: Ascension Press | Bitno.net

Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.