Isus je rekao svojim učenicima: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti.“ Premda Isus ovdje o križu govori u prenesenom značenju, pojedini sveci su ga doslovno slijedili do muke na križu. U smrt su otišli dobrovoljno, svjesni kako umiru kao mučenici te da će ih raspeće na križu još više približiti Gospodinu. Aleteia donosi listu pet svetaca Katoličke Crkve koji su ponijeli svoje križeve i svoj ovozemaljski život završili kao i njihov Spasitelj.

1. Sveti Petar


Sveti Petar je oko 64. godine podnio mučeništvo. Bio je osuđen na smrt razapinjanjem. Međutim, budući da se nije smatrao dostojnim podnijeti iste muke kao Isus, zatražio je da bude razapet naopako. Od tada se takav križ naziva Petrovim križem.

2. Sveti Andrija

Sveti Andrija je također od svojih mučitelja u gradu Patrasu, koji su ga odlučili razapeti na križ, tražio da to učine na križu u obliku slova X. Njegovo mučeništvo je opisano u spisu Passio (Muka).

3. Sveti Šimun

Bio je drugi jeruzalemski biskup i jedan od dvojice učenika kojima se Isus ukazao na putu u Emaus. Bio je dugo mučen, a naposljetku je, prema naredbi rimskog upravitelja Tiberija Klaudija Atika, 107. godine bio raspet na križu.

4. Sveta Eulalija


Ova svetica rođena je u katalonskom mjestu Sarria. Bila je lijepa i pobožna djevojka koja je uhićena i okrutno mučena u vrijeme rimskog cara Dioklecijana. Prema nekim izvorima bila je razapeta na križ.

5. Sveti Pavao Miki

Pavao Miki rodio se oko 1562. u Tsunokuniju nedaleko Kyota. Kršten je s pet, a u Družbu Isusovu je ušao s 20 godina. Svoj život posvetio je nasljedovanju Krista raspetoga i službi naviještanja evanđelja. Jedan od tadašnjih japanskih vlastodržaca, daimyo Toyotomi Hideyoshi, u strahu pred utjecajem stranaca i širenja kršćanstva, počeo je 1587. žestoko progoniti misionare i japanske katolike. Pavao Miki zatvoren je u prosincu 1596. On i njegova braća po vjeri morali su pješačiti oko 1000 kilometara od Kyota do Nagasakija. Putem su ih zlostavljali, vrijeđali i psovali, a oni su slavili Svevišnjeg, molili i pjevali „Tebe Bože hvalimo“. Kad su stigli u Nagasaki, japanski grad s najvećim brojem katolika, Miki je 5. veljače 1597. razapet na križ. Svoju posljednju propovijed izrekao je s križa, opraštajući svojim progoniteljima i ubojicama, ponosan što je Japanac i katolik.