Ne želi nedostižno ni ono što će doći tko zna kad, kao što to mnogi čine, uzaludno time razbijajući glavu i srce si ispunjavajući nemirom. Poželi li mladić kakvu visoku službu, a za to još nije vrijeme, čemu takva želja? Ako udana žena čezne za redovničkim životom, čemu to? Poželim li kupiti susjedovo imanje prije negoli ga on hoće prodati, ne gubim li uzalud vrijeme? Ako sam bolestan, a želim propovijedati ili služiti svetu misu, pohoditi bolesnike i obavljati sve one poslove koje obavljaju zdravi, nisu li mi želje neispravne jer ih u takvome stanju ne mogu ispuniti? Pa ipak, ovakve nekorisne želje zauzimaju mjesto drugih koje bi mi bile primjerenije: biti strpljiv, krotak, ponizan, poslušan i blag u svojim patnjama jer to je ono što Bog traži od mene. No, naše su želje kao kod trudnica koje u jesen žele svježe trešnje, a u proljeće svježe grožđe.

Ne žudi za željama koje ti nisu na korist

Nikako ne odobravam da netko pokraj svojeg poziva i dužnosti želi život drukčiji od onog koji se pristoji njegovu zvanju i položaju, i želi raditi stvar koje ne priliče njegovu staležu; time se srce nepotrebno razbija i slabi pa čovjek više ne može svojoj poslove obavljati kako treba, čeznem li za kartuzijanskom samoćom, nesumnjivo gubim vrijeme, a ta želja zauzima u meni mjesto koje pripada onim željama što ih trebam imati kako bih dobro obavljao svoju sadašnju službu. Ne bih, štoviše volio da itko želi imati veći i bolji duh niti da može bolje prosuđivati, jer takve su želje isprazne i prepreka su prijeko potrebnoj želji da svatko njeguje svoj duh onakav kakav jest. Ne bih volio ni da netko radi služenja Bogu žudi za onim sredstvima kojih nema, nego neka radije vjerno upotrebljava ona koja ima. No, ovo vrijedi samo za želje koje obuzimaju srce; što se pak tiče sitnih željica, one ne mogu škoditi ako nisu prečeste.

Ne žudi, dakle, za težim križem dok ne naučiš strpljivo nositi i podnositi ono što već imaš; jer nipošto nije u redu željeti mučeništvo, a ne podnositi običnu uvredu. Neprijatelj u nama često budi želju za nedostupnim stvarima i svim onim što nam nikada neće biti dostižno; time nam odvlači duh od stvari koje nas okružuju i koje nam, ma kako male i beznačajne bile, mogu biti na silnu korist. U mašti se borimo s afričkim zvijerima, a zapravo nas ubijaju male zmije koje nam se nađu na putu, a mi ih zaokupljeni maštom ne vidimo. Ne priželjkuj iskušenje jer bi to bilo drsko, no pripravi srce da ih junački dočeka i obrani se ako dođu.

Odaberi one želje koje ćeš moći odmah i ostvariti

Obilje jela (poglavito ako je količina velika) uvijek teško pada na želudac, pa ako je želudac slab, tada ga i upropaštava: ne pretrpavaj dušu željama; ni svjetovnim, jer bi te one iskvarile; ni duhovnim, jer bi te samo zbunile. Kad nam se duša očisti i osjeti da se oslobodila zlih poriva, silno se zaželi duhovnoga blaga; onako izgladnjela zaželi se na tisuće raznih načina vježbati u pobožnosti, razmatranju, pokori, poniznosti, ljubavi i molitvi. Ta duševna glad dobar je znak, Filotea; no, najprije vidi možeš li probaviti sve što kaniš progutati. Odaberi, dakle, po uputi svoga duhovnog oca, među mnoštvom različitih želja one koje ćeš moći odmah i ostvariti; nastoj ih i što bolje iskoristiti za svoje dobro; kad to učiniš, Bog će ti poslati druge koje ćeš također, svaku u njezino vrijeme, ispunjavati i nećeš gubiti vrijeme na one beskorisne. Ne kažem da bi ovu ili onu dobru želju zato trebalo ugušiti; samo kažem da ih treba ispunjavati redom, a one koje se ne mogu baš odmah ispuniti, treba neko vrijeme čuvati u kakvom skrovitom kutku srca, sve dok i za njih ne dođe čas; u međuvremenu valja ispunjavati one koje su sazrele čije je vrijeme došlo. To ne vrijedi samo za duhovne nego i za svjetovne želje, pa tko tako ne čini, sigurno će živjeti nemirno i tjeskobno.

sveti Franjo Saleški

Gornji tekst je ulomak iz knjige “Filotea” sv. Franje Saleškog u izdanju Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi pročitajte na ovom linku.