Postoji jedan jednostavan način misaone molitve koji se odvija u četiri faze: priznaj sebi ono što nosiš u srcu, reci to Gospodinu, primi njegovu ljubav i odgovori na nju.

Prvo, zavirite u svoje srce i priznajte sebi ono što nosite u njemu. Katkada zamišljamo da se pri molitvi moramo prikazati u najboljemu svjetlu, zbog čega u srcu potiskujemo sve što je ružno, neuredno i mučno – ono što Majka Terezija naziva našim “siromaštvom”. Ali molitva se tiče izravno našega života – dakle, ako je naš život neuredan i ispunjen teškoćama, upravo to je ono što trebamo unijeti u molitvu. Budući da Bog u svojemu sveznanju zna sve o nama, nema nikakva razloga da išta skrivamo od njega. Oni koji su bili najbliži Bogu uvijek su mu iskreno priznavali svoju tugu, svoje strahove, čak i svoju srdžbu. Kao i u odnosima s drugima, iskrenost pomaže u uspostavljanju iskrena i duboka odnosa s Bogom.

Drugo, iznesite Gospodinu sve što ste priznali sebi. Molitva nije puko suhoparno samoproučavanje; molitva je odnos sa živim Bogom. Umjesto da razbijate glavu svojim problemima i vodite besplodan monolog, povjerite svoje probleme Gospodinu, i to će sigurno donijeti ploda. On ne očekuje da ćemo uspjeti sami; ništa dobro ne možemo učiniti bez njegove pomoći. Stoga mu iskreno priznajmo sve što znamo o sebi.

Treće, primite njegovu ljubav. Gospodin se želi susresti s nama u našoj teškoći, u siromaštvu koje smo priznali sebi i iznijeli njemu. On nas želi ljubiti upravo tu; želi nas susresti i ljubiti u našemu siromaštvu i našoj poniznosti, zbog čega se katkada osjećamo poniženima. Ali tek tada mu dajemo najviše prostora za djelovanje.

Tek tada se suočavamo s našom nemoći i našim neuspjehom. Biti spreman primati ne znači biti lijen ili pasivan. Riječ je o aktivnu primanju i aktivnu sudjelovanju u odnosu s Bogom. Takvu prijemljivost iskazala je Majka Božja kada je rekla: “Fiat mihi secundum verbum tuum – neka mi bude po tvojoj riječi” (Lk 1,38).

Naposljetku, odgovorite na Božju ljubav. Nakon što od Gospodina primimo milost, sposobni smo odgovoriti na njegovu ljubav molitvom i djelima ljubavi prema drugima. Način na koji ljubavlju odgovaramo na Ljubav potpuno je osoban i razlikuje se od čovjeka do čovjeka.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Pobijedite depresiju snagom vjere” Johna Cihaka i Aarona Kheriatyja. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net