Čim svjetovnjaci vide da želiš živjeti pobožno, sasut će na tebe tisuću poruga i kleveta; oni najzlobniji tvoju će promjenu nazvati licemjerjem, pretvaranjem i zatucanošću; reći će kako ti je svijet okrenuo leđa pa si se zato obratila Bogu; tvoji će se prijatelji nadmetati tko će ti dati više ovakvih ili onakvih, po njihovu mišljenju, mudrih i prijateljskih savjeta; obuzet će te, reći će, neka vrsta melankoličnog raspoloženja, izgubit ćeš ugled u svijetu, postat ćeš nepodnošljiva, ostarjet ćeš prije vremena, zanemarit ćeš kućanstvo; u svijetu treba živjeti svjetski; čovjek se može spasiti i bez tolikih tajni; i tisuće sličnih ispraznosti.

Sve je to, draga Filotea, samo isprazno blebetanje; tim ljudima nije ni do tvojega zdravlja ni do tvojih poslova. Da ste od svijeta, kaže Spasitelj, svijet bi ljubio što je njegovo; ali zato što niste od svijeta, mrzi vas. Vidjeli smo kako gospoda i dame po čitave noći provode igrajući šah ili se kartajući. Ima li dosadnijeg, tužnijeg i sumornijeg duševnog napora? Pa ipak, svijet o tome šuti, prijatelji zbog toga nisu zabrinuti; a za razmatranje od sat vremena, zbog toga što nešto ranije ujutro ustajemo da bismo se pripravili za pričest, svi bi odmah zvali liječnika da nas izliječi od sumornog raspoloženja i žutice. Možeš trideset noći zaredom probdjeti plešući: nitko neće prigovarati; a kad se samo probdije Badnja noć, sljedećeg jutra već svi kašlju i žale se na trbuh. Tko još ne vidi da je svijet nepravedan sudac: blag i naklon svojoj djeci, a strog i tvrd za sinove Božje?

Svijetu ćemo ugoditi samo ako s njim i propadnemo. Nemoguće mu je ugoditi, jer je bizaran: Dođe Ivan, veli Spasitelj, on ne jede i ne pije, a vi kažete opsjednut je; dođe Sin Čovječji: on jede i pije, a vi kažete da je Samaritanac 1. Istina je, Filotea; opustimo li se iz pristojnosti pa se stanemo smijati, radovati i plesati sa svijetom, on će se sablazniti; ne činimo li to, optužit će nas za licemjerje ili mrzovolju; ako se lijepo odijevamo tumačit će to tko zna kakvim našim nakanama; ako odbacimo kićenu odjeću, reći će da smo raspušteni; našu će radost nazivati raskalašenošću, pokoru tugom, i gledati nas poprijeko te mu nikad nećemo biti po volji. Svijet uvećava naše mane i na sva ih zvona naziva grijesima; lake nam grijehe pretvara u smrtne, a grijehe iz slabosti u zlobne.

Dok je, kako kaže sveti Pavao 2, ljubav dobrostiva, svijet je, naprotiv, zloban 3; dok ljubav nikad zlo ne misli, svijet, naprotiv, misli samo na zlo. I kad nas nikako ne može optužiti za djela, jer ih nismo počinili optužuje nas za nakane; imale ovce rogove ili ne, bile one crne ili bijele, vuk ih neće prestati klati i proždirati ako ih se samo dočepa. Što god mi činili svijet će uvijek biti protiv nas; ispovijedamo li se dulje – pitat će nas što smo tako veliko imali ispovjediti; završimo li brže, reći će da nismo sve ispovjedili. Uhodit će nas na svakom koraku i na svaku pa i najmanju riječ rečenu u srdžbi reći će da smo nesnosni; ako se brinemo za svoje poslove, proglasit će nas lakomcima; ako smo blagi, nazivat će nas budalama; što se pak tiče djece svijeta, njihovu će srdžbu nazvati velikodušnošću, škrtost štedljivošću; razbludnost časnim sastancima: pauci uvijek pčelama upropaštavaju trud.

Pustimo toga slijepca, Filotea: neka viče koliko mu drago, neka huče poput sove koja danju plaši ptice. Budimo čvrsti u svojim nakanama i nepromjenljivi u svojim odlukama; postojanost će pokazati jesmo li se zaista prikazali Bogu i odlučili za pobožni život. Kometi i planeti na prvi pogled su gotovo istoga sjaja, ali kometi brzo nestaju jer su samo prolazni bljesak, a planeti svijetle stalnom svjetlošću: isto su tako, na prvi pogled licemjerje i prava krepost vrlo slični, ali lako ćemo razabrati jedno od drugog, jer licemjerje nije trajno i razilazi se poput dima koji se diže uvis, a prava je krepost čvrsta i postojana. Od velike nam je koristi i jača nas u početku pobožnosti ako nas svijet odmah stane grditi i klevetati; jer, time ćemo se ukloniti taštini i oholosti koje su poput egipatskih babica kojima je pakleni faraon zapovjedio da pobiju svu izraelsku mušku djecu čim se rode. Mi smo razapeti svijetu, a svijet, mora nama biti razapet 4; svijet nas smatra luđacima, smatrajmo i mi njega bezumnikom.

Gornji tekst je ulomak iz knjige “Filotea” sv. Franje Saleškog u izdanju Naklade sv. Antuna. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal Bitno.net. Knjigu možete nabaviti u knjižari sv. Antuna (Kaptol 6, Zagreb) ili naručiti putem e-maila: naklada.sv.antuna@zg.t-com.hr ili putem telefona: 01/4828-823. Više o knjizi pročitajte na ovom linku.

Footnotes

  1. Ne u smislu “dobrog Samaritanca” nego po shvaćanjima tadašnjih Židova – pijanac i izjelica…
  2. 1 Kor 13,4-5
  3. 1 Iv 5,19
  4. Footnote content goes here