Jedno od stanja koje priječi da naša molitva prodre pred Gospodinovo lice jest naša oholost, stav nadređenosti u odnosu na one za koje se molimo. Većinom nas ne ugrožava kad se molimo za bolesnike. Ali kad se molimo za čovjeka koji je u životu, na neki način, zabludjeo ili o kojemu tako bar mislimo, koji je moralno loš ili se nalazi u krizi, lako nam se u srcu ugnijezdi stav superiornosti i duhovne oholosti. Može biti riječ o molitvi vjernika za nevjerujuće, laika za svojega župnika, supruge za supruga ili obratno, katolika za kršćane ostalih denominacija ili obratno.

U svakom od tih primjera postoji prijetnja da ćemo se moliti iz pozicije onih koji ne samo da strpljivo podnose teške, nesavršene i zabludjele bližnje, nego sami “već znaju”, “svladavaju”, “čine ispravne stvari”, ukratko, bliže su Bogu.

A tim nepreglednim zaslugama dodaju još i ono za što sada nesebično i suosjećajno mole za druge. Zagovornici su kod Gospodina Boga, kako bi se smilovao tim jadnicima, kako bi jednom možda dospjeli na našu razinu, ako je to uopće moguće. Takva molitva Gospodinu je jako odbojna, iako je predstavljena kao služenje ljubavi. Isus nas je učio moliti: “Oče naš, otpusti nam grijehe naše”, a nipošto: “otpusti im grijehe njihove”. Nije to igra riječi. On jedini jest Jaganjac Božji, mi nismo nikakvi “minispasitelji”; za sve nas prolivena je Kristova krv. Svi mi živimo od Božje milosti i želimo li učinkovito zagovarati druge, moramo biti duboko svjesni da smo s njima na istoj lađi. Svi trebamo Božji oprost i Božju milost kako bismo mogli učiniti bilo što dobro – isto tako kako bismo mogli stajati pred Božjim licem i moliti za druge. Ne molimo bez razloga ovako na misi: “Zahvaljujemo ti što stojimo pred tobom i tebi služimo” — i to je milost.

Moliti za druge velika je milost, ako iole shvaćamo upravo dar tijela Kristova, “spojenih posuda”, kad jedni drugima možemo biti duhovno korisni, kad smijemo biti sudionici u uzvišenom Kristovu poslanju zastupnika.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Katerine Lachmanove “Snaga molitve zagovora”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.