“Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko”, riječi su Isusa. Biti kao dijete, otvorenog srca prema Bogu i ljudima, važno je, ako ne i presudno za odgovor na Njegov poziv. Pogledajte galeriju fotografija na kojima su prikazani sveci i blaženici Katoličke Crkve u svojim mlađim danima. Oni kojima je uspjelo, unatoč godinama koje su često donosile i teške kušnje, ostati poput djece.

1. Sveta Mala Terezija (1873. – 1897.) – poznata i pod imenima sv. Terezija od Djeteta Isusa i Božjeg Lica, na poseban je način živjela duhovnost djetinjeg odnosa prema Bogu – “duhovno djetinjstvo” – što je i opisala u svojoj autobiografiji “Povijest jedne duše”. Razvila je nov način postizanja svetosti, nazvan “Mali put” – spremnost srca da sve čini iz ljubavi prema Bogu i ljudima. Njezin je slogan bio: “Samo ljubav vrijedi!” Umrla je od tuberkuloze u 25. godini života, nakon samo devet godina provedenih u Karmelu.

Mala Terezija

2. Sveti Maksimilijan Kolbe (1894. – 1941.) – poljski franjevac, utemeljitelj katoličke udruge “Vojska Bezgrešne” i junak Drugog svjetskog rata. Nakon okupacije Poljske, odveden je u logor Auschwitz, gdje je, kao i mnogi drugi logoraši, bio izvrgnut strašnim mučenjima i ponižavanjima. Svoj je život završio tako što se dragovoljno predao u smrt u zamjenu za drugog osuđenog logoraša.

Kolbe

3. Sveta Katarina Marija Drexel (1858. – 1955.) – druga je proglašena svetica rođena u Americi. Već je kao mlada osjetila nepravdu koje je tadašnje društvo nametnulo Indijancima i crncima. Kada je od roditelja naslijedila veliko bogatstvo, odlučila ga je posvetiti ovim ugroženim ljudima. Godine 1891. osnovala je Sestre blaženog sakramenta za Indijance i obojene ljude. Za života ove svetice, diljem Amerike otvoreno je više od 60 škola pod vodstvom njezine kongregacije, od čega je najvažnije utemeljenje Sveučilišta Xavier – prve takve institucije za crnce u Americi.

Katarina Drexel

4. Sveti Josemaria Escriva (1902. – 1975.) – rano je osjetio svećenički poziv, a samo tri godine nakon ređenja osnovao je Opus Dei – put posvećenja u svijetu kroz svakodnevan rad; na poslu, u obitelji, u ispunjavanju kršćanskih dužnosti. U svojoj knjizi “Put” Josemaria kaže: “Želiš doista biti svet? Ispunjavaj sitne dužnosti svakog časa. Čini ono što si dužan i budi sav u onom što činiš. Velika se svetost sastoji u neprestanu ispunjavanju malih dužnosti.”

Josemaria Escriva

5. Sveta Gemma Galgani (1878. – 1903.) – “Prerano odrasla djevojčica, velika svetica koja je ostala dijete.” Ovako opisuju Gemmu Galgani. Prerano odrasla zbog boli, siromaštva i nevolja kojima je bilo obilježeno njezino djetinjstvo, a sveta je postala zahvaljujući jednostavnom životu, djetinje otvorenom milosti Božjoj i Njegovim neobičnim darovima, koji su je pretvorili u prvu mističarku 20. stoljeća, koja je primila stigme.

Gemma Galgani

6. Sveti papa Ivan XXIII. (1881.- 1963.) rođen kao Angelo Roncalli, svijet je osvojio svojom dobrotom, smislom za humor, jednostavnošću. Još za života vjernici su ga nazvali “Dobri papa”. I danas mnogi pamte njegove riječi: “Život je hodočašće. Mi smo načinjeni od neba. Ovdje zastajemo kratko vrijeme, a onda nastavljamo putovanje”. Napisao je “Deset zapovijedi opuštenog mira”.

Papa Dobri

7. Sveti Pio iz Pietrelcine (1887. – 1968.) – jedna od najkarizmatičnijih ličnosti prošlog stoljeća. Kroz 50 godina nosio je na svom tijelu stigme, znakove Isusove muke i smrti. Već za života otac Pio je bio na glasu svetosti zbog svojih kreposti, žrtve i velike predanosti za dobro duša. Bio je to fratar koji se zaljubio u Krista zahvaljujući molitvi, a vrhunac i puninu duhovnosti predstavljala je za njega sveta misa.

Padre Pio

8. Sveta Mary McKillop (1842. – 1909.) – prva australska svetica, osnivačica je reda Sestara sv. Josipa od Presvetog Srca. Tijekom života osnivala je škole za siromašne, borila se protiv gladi diljem Australije i Novog Zelanda. Danas njezin rad nastavljaju časne sestre u redu koji je osnovala, djeluju u sedam zemalja i imaju 850 članica.

Mary

9. Sveti Ivan Pavao II. (1920. – 2005.) – “najbrži svetac” u povijesti kanonizacija Katoličke Crkve. Kad je umro, milijuni ljudi okupili su se u Vatikanu i uzvikivali: “Santo subito!” (Svetac odmah!) Ipak – malo je njih stvarno mislilo da će se to dogoditi već devet godina poslije. “Ivan Pavao II. naučio nas je kako se pati i umire i to je, po mom mišljenju, junaštvo”, rekao je tada argentinski kardinal a sadašnji papa, Jorge Mario Bergoglio.

Ivan Pavao II

10. Sveta Edith Stein (1891. – 1942.) – rođena je u Poljskoj, u ortodoksnoj židovskoj obitelji. U mladosti je postala ateistkinja, a na kršćanstvo se obratila u 26. godini života. Zbog svog židovskog porijekla deportirana je u Auschwitz i pogubljena u plinskoj komori. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je 1998. svetom, a godinu kasnije suzaštitnicom Europe.

Edith Stein

11. Sveta Bernardica iz Lourdesa (1844. – 1879.) – godine 1858., tada 14-godišnjoj Bernardici ukazala se, kako je sama rekla, “gospođa u bijelom”, Blažena Djevica Marija s porukom ljudima da se vrate svome Stvoritelju i povjeruju Evanđelju. Na Bernardicu je susret s Gospom toliko djelovao da se odlučila potpuno posvetiti Bogu. Godine 1866. ušla je u samostan da se posveti njezi bolesnika. Umrla je u 35. godini života.

Sveta Bernardica

12. Sveti Alberto Hurtado (1901. – 1952.) – čileanski svetac koji je vrlo štovan u svojoj zemlji jer je dao svoj život siromašnima. Osnovao je “Kristove kuće” u kojima se beskućnicima, djeci, ženama i muškarcima u teškoj situaciji nudi gostoprimstvo. Pitanje koje se provlačilo kroz cijeli njegov život i rad bilo je: “Što bi Krist učinio na mom mjestu?” Papa Benedikt XVI. kanonizirao ga je 2005. godine.

Alberto Hurtado

13. Sveta Gianna Beretta Molla (1922. – 1962.) prva liječnica koja je proglašena svetom. Za vrijeme trudnoće dijagnosticirana joj je cista na jajniku i predloženo joj je da pobaci. Izjavila je: “Ako morate birati između moga i djetetova života, ne oklijevajte, izaberite dijete, inzistiram. Spasite ga.” Preminula je sedam dana nakon poroda. Zaštitnica je trudnica, djece i promicatelja kulture života.

Gianna Beretta Molla

14. Blaženi Pier Giorgio Frassati (1901. – 1925.) – postao je jedan od omiljenih zaštitnika Svjetskog dana mladih. Njegovi posmrtni ostaci doneseni su iz njegova rodnog grada Torina u Sidney za Svjetski dan mladih 2008. godine, te 2013. u Riju. Kao mladić bio je aktivan u katoličkim studentskim organizacijama koje su imale za cilj karitativno djelovanje i širenje nauka Katoličke Crkve. Umro je nakon teške bolesti u 24. godini života.

Pier Giorgio Frassati

15. Blažena Chiara Luce Badano (1971. – 1990.) – u dobi od devet godina pridružila se Pokretu fokolara, a osnivačica Chiara Lubich nadjenula joj je nadimak “Luce” – svjetlo. Umrla je u devetnaestoj godini, nakon dvije godine borbe s tumorom kostiju. Prije smrti izjavila je: “Ne plačite nada mnom. Ja idem kod Isusa. Na mojoj sahrani ne želim ljude koji plaču, nego koji glasno pjevaju.“

Chiara Luce Badano

16. Blažena Majka Terezija (1910. – 1997.) – odlučila je svoj život posvetiti najsiromašnijima i gubavcima živeći među njima. Godine 1950. utemeljila je kongregaciju Misionarki ljubavi i otvorila više domova u Indiji. Njezino djelo nastavilo je živjeti na svim kontinentima po rukama mnogobrojnih Misionara i Misionarki ljubavi.

Majka Terezija

Irena Vukčević |Bitno.net