I eto, godina se bliži kraju – uskoro ćemo pozdravljati novu godinu! To je za nas vrijeme da počnemo iznova. Donosimo čvrste odluke da ćemo više ići u teretanu, zdravije jesti, biti organiziraniji, i ostvariti ciljeve na poslu ili u školi.

Kao katolicima, važno je da nam na vrhu popisa budu duhovni ciljevi. Istina je da svaki dan može biti novi početak, ali sada imamo vremena kroz molitvu doznati kako nas Bog poziva da duhovno rastemo u nadolazećoj godini.

Svačiji će popis biti drugačiji jer je svačije putovanje prema raju drugačije. Bog nam govori na različite načine, s nekim se svecima i molitvama zbližavamo i povezujemo više nego s drugima, i naš duhovni život odgovara našim rasporedima i pozivima.

S time na umu predlažem vam nekoliko zamisli za poboljšanje našega duhovnoga života u novoj godini.

  1. Učite o svecima

Priznajem sada i ovdje: sve dok prošle godine nisam za Božić dobila liturgijski kalendar, nisam imala pojma da se Crkva gotovo svakoga dana sjeća nekoga sveca! Znam da katolici vole slaviti i štovati svece, ali kada sam gotovo svakoga dana na kalendaru vidjela ime barem jednoga sveca, shvatila sam da ne znam onoliko koliko sam mislila. 

Uzevši to u obzir, u novoj godini možete odvojiti nešto vremena da naučite više o svecima. Možete svakoga dana naučiti jednu činjenicu o svecu dana. Naučite više o jednome svecu svakoga tjedna, ili pročitajte knjigu o nekome svecu svakoga mjeseca. Sveci su nam izvrsni uzori kako trebamo živjeti kao katolici.

Ne možemo svi biti poput njih, ali oni nas mogu nadahnuti, i naravno, možemo ih moliti da nas zagovaraju kod Boga! Oni nam definitivno mogu pomoći dok smo na našemu zemaljskome putovanju.

  1. Sudjelujte u nekoj humanitarnoj aktivnosti

Kao što znamo, Crkva je najveća humanitarna organizacija na svijetu! Toliko je načina na koji se možemo uključiti: dajući novac, volontirajući u skloništu za beskućnike ili pučkoj kuhinji, odlazeći na misionarska putovanja, ili dajući odjeću i hranu. Mogućnosti su beskonačne.

Možete istražiti kakvih mogućnosti za to ima u vašoj župi i gradu, ili čak započeti humanitarni projekt u školi ili u vašoj skupini mladih/župnom okupljanju mladih. Ne bojte se kreativnosti, ali nemojte iz vida izgubiti konačni cilj: služiti drugima u Isusovo ime.

  1. Čitajte

Ako ste ljubitelj čitanja poput mene, ovaj je prijedlog za vas. Ako ne čitate mnogo, ovo bi vam mogao biti zanimljiv novi izazov u nadolazećoj godini. Ovako ćete radeći jednu stvar zapravo raditi dvije: čitati i popraviti svoj odnos s Isusom.

Mnogo je tema: sveci, ili pak određene teološke teme. Možete baciti pogled na knjigu Arleen Spenceley Chastity is for Lovers* („Čistoća je za zaljubljene”), i The Catholic Hipster Handbook* („Priručnik za katoličke hipstere”) Tommyja Tighea, koje sam i sama pročitala, i odlične su! Jednostavno u Googleovu tražilicu upišite riječi „katoličke knjige”, i sigurna sam da ćete naći kakvo zanimljivo štivo.

  1. Izazov krunice

Svibanj je mjesec svete krunice, ali ne morate čekati do svibnja kako biste se uključili u izazov krunice: mjesec dana svakoga dana moliti krunicu. Možete čak i odlučiti nastaviti je moliti svakoga dana i kada izazov završi.

Zapravo, jeste li znali da moleći krunicu u crkvi možete dobiti potpuni oprost, ili moleći je javno u skupini, u bilo kojem okruženju? Nekad vidim ljude koji je mole za vrijeme mise.

I sama sam to učinila. Srce mi tada bude otvorenije kada pođem primiti Krista u Euharistiji. To je odličan način kako u duhu proći putovanje kroz Isusovo rođenje, službu, smrt i uskrsnuće.

No, ako ćete je moliti za vrijeme mise, dobro pazite da vam to ne odvlači pozornost s mise. Ako niste dobar multi-tasker, onda ovo možda i nije za vas. Važno je poštovati svetost mise i doista joj dati svu svoju pozornost.

Druga je mogućnost doći u crkvu ranije i moliti krunicu prije nego što misa počne. Neki su pape to poticali, neki baš i ne, i zato sami promislite i odlučite.

  1. Otiđite na ispovijed

Ako često idete na ispovijed, samo tako nastavite! Ako ne, Isus vas čeka. Ispovijed se može činiti strašnom, osobito ako je prošlo nekoliko godina otkada ste se posljednji put ispovjedili. Ali iskreno – milost koju primite, a da ne spominjem skidanje kamena sa srca, čini da se osjetite posve novima, i doslovno liječi narušenu vezu s Bogom.

Nikakav grijeh ne može učiniti da vas Bog manje voli, ali to stvarno poremeti naš odnos s Njim. Ne samo da je to vaša prilika da se ispričate i opet budete u dobrom odnosu s Njim, nego i Bog želi da Mu se vratimo, kao u usporedbi o izgubljenome sinu. Božje je milosrđe beskonačno, i iako nam to ne daje ispriku da griješimo, On uvijek čeka da Mu se vratimo.

  1. Nabavite si priručnik za svakodnevno obavljanje pobožnosti

Postoji mnogo takvih priručnika. Svakoga dana čitati iz njega odličan je način da dan započnete s Isusom. Ako ne možete to nabaviti, mnogo vjerskih službi može vam elektroničkom poštom poslati dnevno biblijsko čitanje i razmatranje. Druga je mogućnost čitati dnevna misna čitanja i razmatranja uz pomoć aplikacije Laudate. (Na hrvatskom možete čitanja i razmatranja pratiti uz npr. Youtube kanal Pod smokvom, op. prev.)

  1. Idite svakoga dana na misu

Shvaćam da može biti teško svakoga dana ići na misu. Ali ako tijekom tjedna imate vremena otići na misu rano ujutro ili oko podneva, to vam toplo preporučujem! Koliko čujem, to je odličan način kako tijekom tjedna susresti Isusa i provoditi s njime više vremena.

Nema zamjene za Euharistiju, ali ako stvarno ne možete stići, onda vas od srca potičem da čitate dnevna misna čitanja, kako sam već spomenula.

  1. Evangelizirajte

Očito je da pokušavanje da forsiranje evangelizacije nije dobra ideja. No jednostavne stvari, poput spominjanja nečega iz nedjeljne propovijedi u razgovor s prijateljem ili prijateljicom, nečega što bi im moglo nešto značiti, ili da nekome kažete da ćete moliti za njih – sve to mogu biti odlični način da se posije sjeme.

Druga mogućnost je pozvati obitelj i prijatelje na misu. Zapamtite da ne možete nikoga natjerati da ide na misu. Jednostavno ih pitajte, i ako odbiju, pomolite se za njih, i možda ponovno pokušajte u budućnosti. Dotle evangelizirajte svojim životom, živeći svoju vjeru!

Nikada ne niječite Krista, ali također zapamtite da djela govore glasnije od riječi. Nemojte živjeti svoju vjeru da biste se time hvalili, ali nipošto se nemojte sramiti živjeti je.

  1. Čitajte svoju Bibliju

Lectio Divina (molitveno čitanje Biblije) meni je apsolutno najdraži oblik molitve. Općenito volim čitati. Kada čitam svoju Bibliju, volim se služiti svojim markerima u boji i molitvenim dnevnikom. Pročitajte odlomak, protumačite ga, razmislite kako ga možete primijeniti na svoj život i kako to možete izvesti, a onda uz njega molite!

Ne morate uz Bibliju provoditi sate i sate. Važno je kvalitetno provoditi vrijeme s Bogom, a ne koliko čitate. Možete pročitati jednu usporedbu ili odlomak iz poglavlja i iz toga jako mnogo dobiti. Isto tako, čitanje četiri poglavlja odjednom ne znači da ste dobro proučavali Bibliju i uz nju molili.

Usredotočite se na razgovor s Bogom i na to da vam um i uši budu otvoreni za to što On ima za reći. Čudesno je kako vam Bog može govoriti kroz Sveto pismo.

  1. Iskreno se molite

Ovo može zvučati smiješno, ali i meni se samoj događalo da ne budemo posve iskrena kada se molim Bogu. Možda imam neke sumnje o svojoj vjeri, a to ne želim priznati. Ili možda postoji nešto u meni što moram promijeniti, ali ne želim da Bog to vidi.

Postoji nekoliko problema u tome pokušavanju da se skrijete od Boga. Jedan je da vas On već poznaje. On zna svaki vaš problem i borbu, sve vaše misli, strahove i tjeskobe, i sve što zadržavate za sebe. Zapamtite da ništa što vi kaže ne može učiniti da vas On manje ljubi.

Zato recite baš sve što vam je u srcu. Drugi je problem taj da nije dobro kada Mu ne iznosite svoje misli. Kao što sam već rekla, On sve to već zna, ali to i dalje želi čuti od vas. To je kao život – gore je ne suočavati se s problemima, a bježanje od njih nikada nije dobra zamisao.

Isto je kada niste iskreni s Bogom. Ne možete to srediti ako to ne donesete Njemu. Bilo da imate problema sa sobom ili s vašom vjerom, nema ničega što Bog ne može popraviti (na svoj način, naravno). I zato, prijatelji, budite otvoreni. I, da budem iskrena, što ste s Njime otvoreniji, vaš će odnos s Njime biti bolji!

*Ove su poveznice Amazon Affiliate – jednostavan način kako pomoći naš apostolat!

Lexie Metzler | Catholic-Link

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net