Jedno od brojnih nemedicinskih čuda koje je Crkva priznala povezano je s peruanskom podmornicom Pacocha. U vrijeme kada se dogodilo čudo ta je podmornica bila stara više od 40 godina; bila je u upotrebi u Drugomu svjetskom ratu gdje je pod nazivom USS Atule bila dio američke ratne mornarice. Ploveći po površini prema Callaou, najvećoj peruanskoj luci na obali Tihoga oceana, ta se podmornica 26. kolovoza 1988. u 18.40 sudarila s japanskim ribarskim brodom Kiowa Maru.

U sudaru s brodom podmornica je pretrpjela teško oštećenje na zadnjemu dijelu trupa, na visini spremnika za torpeda, i nakon četiri minute počela je tonuti. Šestorica peruanskih podmorničara odmah su poginula od udara. Potom je poginuo zapovjednik podmornice kapetan Daniel Nieva Rodríguez; utopio se zatvarajući s vanjske strane podmornice otvor koji je vodio na most spriječivši tako da se podmornica potpuno napuni vodom.

Dvadeset dva člana posade uspjela su se evakuirati dok su preostala 23 člana ostala zarobljena u podmornici na oceanskomu dnu našavši se u očajnoj situaciji: podmornica se polagano punila vodom i nestajalo je zraka, a ono malo kisika što je ostalo bilo je zagađeno plinovima od akumulatora.

Tada se dogodilo nešto što je – kako su kasnije ustvrdili stručnjaci – bilo u suprotnosti sa svim prirodnim zakonima. Nakon kapetanove smrti zapovjedništvo je preuzeo poručnik Roger Luis Cotrina Alvarado, podrijetlom Hrvat. Iz obiteljskoga je doma ponio veliku privrženost prema Mariji Petković, utemeljiteljici družbe Kćeri milosrđa. Počeo ju je u duhu zazivati da im pomogne. Kako je kasnije ispripovjedio, u tomu je trenutku osjetio “fizičku i duhovnu snagu koja mu je bila potrebna da spasi sebe i cijelu posadu”.

Voda je prodirala u podmornicu kroz otvor koji nije bio do kraja zatvoren. Morao ga je zatvoriti kako bi spasio posadu, a da bi to učinio, trebao je podići poklopac otvora, okrenuti kotač na otvoru da se zapornice otkoče i ponovno sjednu na mjesto, a potom ponovno zatvoriti otvor. Sve je to trebalo napraviti velikom brzinom nadvladavajući mlazove vode što je nadirala kroz otvor, kao i hidrostatički tlak na poklopac. Poručnik Corina ipak je to uspio učiniti i tako je spasio i sebe i svu posadu.

Slučaj je bio predočen Kongregaciji za proglašenje svetaca tijekom procesa beatifikacije sestre Marije Petković. Vatikanski je dikasterij za taj slučaj formirao ne liječničko, već tehnološko povjerenstvo sastavljeno od nekoliko poznatih talijanskih inženjera. U konačnomu izvješću povjerenstva piše: “Podmornica se tada nalazila na dubini između 12 i 20 metara (…) Na tim dubinama hidrostatički tlak na poklopac otvora iznosi oko 3 890 kg na dubini od 12 metara i 6 485 kg na dubini od 20 metara. U takvim je uvjetima doista nemoguće da jedna osoba sama podigne poklopac, zakrene kolo da vijci sjednu na mjesto i zatim ponovno zatvori poklopac na otvoru. Manevar koji je poručnik Cotrina izveo u tako kratku vremenu nije moguće objasniti ni s racionalnoga, ni sa znanstvenoga ni s tehničkoga stajališta.”

Inženjer Fabio Barberini, jedan od stručnjaka kojima se Kongregacija obratila za pomoć, naglasio je kako jedan čovjek nije u stanju podići poklopac i tako nadvladati hidrostatički tlak koji je iznosio od četiri do šest tona. S obzirom na to da nije bilo mjesta nikakvoj sumnji, Apostolska je Stolica u prosincu 2002. potvrdila taj događaj kao čudo po zagovoru sestre Marije Propetoga Isusa Petković. Dana 6. lipnja 2003. papa Ivan Pavao II. u Dubrovniku ju je proglasio blaženom.

Takvih slučajeva, koji nadilaze prirodne zakone, Vatikan je zabilježio na stotine, pa i tisuće. Podtajnik Kongregacije za proglašenje svetaca o. Bogusław Turek uz smijeh je primijetio da se do sada susreo s toliko čuda da su mu ona postala nešto gotovo normalno. Godine 1990. poznati je američki novinar Kenneth L. Woodward objavio knjigu Making Saints u kojoj je na 500 stranica progovorio o radu te Kongregacije.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Grzegorza Górnyja i Janusza Rosikońa “Dokazi nadnaravnoga”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.