KORIZMENA MEDITACIJA

Božja ljubav i pažnja – jedina konstanta u našim životima

Božja pažnja i ljubav prema svakome od nas jedina su konstanta kroz čitav naš život. Bog je bio nazočan u svim okolnostima i zbivanjima kroz koja prolazimo.

Foto: Shutterstock.com

Jedno od najvećih čuda je ljubav kojom nas Bog ljubi. Ljubi nas jedinstvenom i osobnom ljubavi, svakog od nas pojedinačno. Nikada nas nije prestao ljubiti, pomagati nam, štititi nas, obraćati nam se; čak ni onda kad smo bili najnezahvalniji ili smo počinili najteže grijehe. Možda nam je upravo tada poklonio najveću pažnju, kao što se vidi u prispodobama kojima na osobit način želi pokazati svoje milosrđe: izgubljena ovca je jedina koju pastir nosi na ramenima, gozba u čast sina koji je najviše povrijedio oca, izgubljena drahma koju je vlasnica brižljivo tražila i nije odustajala sve dok je nije pronašla…

Božja pažnja i ljubav prema svakome od nas jedina su konstanta kroz čitav naš život. Bog je bio nazočan u svim okolnostima i zbivanjima kroz koja prolazimo. Uz nas je u svakoj prilici i u svakom trenu: “Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta”, do zadnjeg trenutka našega života.

Toliko nam je puta došao ususret! U radosti i tuzi, u onome što nam je u početku izgledalo kao nesreća, u prijatelju, u kolegi s posla, u svećeniku koji nas je slušao…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjer ljubavi ostavio nam je sakramente, “kanale milosti”. Među njima možemo sada na poseban način zahvaliti za one koje češće primamo: sakrament ispovijedi, gdje nam oprašta grijehe, i svetu euharistiju, gdje je odlučio ostati uz ljude u najosobnijem primjeru ljubavi.

Iz ljubavi Bog je svoju Majku dao nama za Majku. Iz ljubavi nam je dao i anđela koji nas štiti, savjetuje i pruža nam svoju pomoć sve do kraja našega životnog puta, gdje nas Bog čeka da nam podari obećani raj, beskrajnu i beskonačnu sreću. Tamo je pripravio mjesto za nas.

Obratimo mu se s jednom od današnjih misnih molitava: “Gospodine, ispuni nas snagom svoje ljubavi. Kao dionici ove euharistije, daj da osjetimo puninu spasenja koje smo primili.” Zahvalimo mu na tolikoj ljubavi i pažnji, koju ne zaslužujemo. U sebi probudimo želju: ljubav uzvratiti ljubavlju.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan). Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.

Objavljeno: 29. ožujka 2019.

Možda vam se svidi