Božja pažnja i ljubav prema svakome od nas jedina su konstanta kroz čitav naš život. Bog je bio nazočan u svim okolnostima i zbivanjima kroz koja prolazimo.

Foto: Shutterstock.com

Jedno od najvećih čuda je ljubav kojom nas Bog ljubi. Ljubi nas jedinstvenom i osobnom ljubavi, svakog od nas pojedinačno. Nikada nas nije prestao ljubiti, pomagati nam, štititi nas, obraćati nam se; čak ni onda kad smo bili najnezahvalniji ili smo počinili najteže grijehe. Možda nam je upravo tada poklonio najveću pažnju, kao što se vidi u prispodobama kojima na osobit način želi pokazati svoje milosrđe: izgubljena ovca je jedina koju pastir nosi na ramenima, gozba u čast sina koji je najviše povrijedio oca, izgubljena drahma koju je vlasnica brižljivo tražila i nije odustajala sve dok je nije pronašla…

Božja pažnja i ljubav prema svakome od nas jedina su konstanta kroz čitav naš život. Bog je bio nazočan u svim okolnostima i zbivanjima kroz koja prolazimo. Uz nas je u svakoj prilici i u svakom trenu: “Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta”, do zadnjeg trenutka našega života.

Toliko nam je puta došao ususret! U radosti i tuzi, u onome što nam je u početku izgledalo kao nesreća, u prijatelju, u kolegi s posla, u svećeniku koji nas je slušao…

Kao primjer ljubavi ostavio nam je sakramente, “kanale milosti”. Među njima možemo sada na poseban način zahvaliti za one koje češće primamo: sakrament ispovijedi, gdje nam oprašta grijehe, i svetu euharistiju, gdje je odlučio ostati uz ljude u najosobnijem primjeru ljubavi.

Iz ljubavi Bog je svoju Majku dao nama za Majku. Iz ljubavi nam je dao i anđela koji nas štiti, savjetuje i pruža nam svoju pomoć sve do kraja našega životnog puta, gdje nas Bog čeka da nam podari obećani raj, beskrajnu i beskonačnu sreću. Tamo je pripravio mjesto za nas.

Obratimo mu se s jednom od današnjih misnih molitava: “Gospodine, ispuni nas snagom svoje ljubavi. Kao dionici ove euharistije, daj da osjetimo puninu spasenja koje smo primili.” Zahvalimo mu na tolikoj ljubavi i pažnji, koju ne zaslužujemo. U sebi probudimo želju: ljubav uzvratiti ljubavlju.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan). Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.