Ostani postojan u miru i dopusti duši da počiva u slatkoći nebeske ljubavi bez koje je naše srce bez života, a naš život bez ljubavi. Protjeraj žalost iz svoga srca jer je neprijateljica tvoje duše.

Želiš uživati duševni mir, a da ne proživ­ljavaš proturječja i borbe? Ako tvoja duša dršće u patnji, ne prepadni se i ne obeshrabri se. Ostani malen pred Bogom i jak u blagosti i reci svojoj duši: “Pogledaj, bila si slaba, ali odsad budi jaka.” Nikada ne gubi odvažnost ni povjerenje i ne sumnjaj u to da te on vodi svojom rukom. I kad ti dopušta da posrćeš, onda trebaš spoznati da te samo njegova ruka štiti da ne padneš i da trebaš još čvršće uhvatiti njegovu spasenjsku ruku.

Čini tri stvari i imat ćeš mir. Probudi u svojoj duši čistu nakanu da u svim stvarima tražiš Božju čast i slavu, pridonesi koliko ti je moguće za njegovu čast i slavu i sve drugo prepusti njegovoj brizi. Ako je Bog smjer i cilj tvoga života, zašto se plašiš i mučiš? Vjeruj mi, Bog nije strašan onima koje ljubi. Zadovoljan je i s najmanjim darom jer zna dobro da nemamo velikih darova za darivanje.

Gospodin je nazvan u Svetom pismu Knez mira i gdje on kraljuje, tamo je mir. Ipak, prije nego što on obdari dušu mirom, dopušta joj da se u svetoj svađi bori i hrva s tijelom. Čak ni ta duhovna borba nije bez mira samo ako vlastita volja počiva u Božjoj. Sam Gospodin je naš sveti uzor. Jesu li na ičije srce kao na njegovo nava­ljivale toliko nutarnje i izvanjske nevolje? Ali on je pronašao put prema žrtvi i Očevoj volji: “Ne moja, nego tvoja volja!” Pronašao je mir duše usred borba i počinak srca usred oluja. Zato je on Knez mira.

Iz toga nauči tri istine. Prvo: ti misliš često da si izgubio mir jer gorčina zbunjuje tvoje srce. A ipak nisi izgubio mir ako u gorčini svoga srca nisi izgubio sebe samoga i Boga. Drugo: ako Bog oduzme i posljednji ostatak staroga čovjeka koji je na tebi, onda ti to duboko zadaje bol u srcu, ali pritom ne smiješ biti slab i misliti da se Bog sakrio pred tobom. Treće: sve što te uznemiruje i što zbunjuje tvoju dušu, ne dolazi od Boga, jer on je Knez mira. To su napasti tvoga neprijatelja koji je i neprijatelj tvoga mira.

Ostani u miru pri svemu što ti Bog pošalje. Ako tvoje srce uzdiše u boli ili ako na tebe nasrću brige – ostani u miru. Ako doživiš veliku radost da bi tvoja duša mogla zadrhtati od radosna klicanja – ostani u miru. Ako moraš pobjeći od zla, onda to čini bez smetenosti duha – ostani u miru jer u zbunjenosti bi mogao pasti i dati neprijatelju priliku da te ubije.

sveti Franjo Saleški

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Misli sv. Franje Saleškog”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.