Proučavaj Sveto pismo, razmišljaj o budućim dobrima i ne zaboravi na smrt, jer to pomaže čovjeku u duhovnom napretku. Uvijek misli na Boga i bori se da iskorijeniš strasti jer one napastuju dušu. Izbjegavaj rđave i ružne želje koje kaljaju srce i ne dozvoljavaju mu da vidi Boga.

Svagda ispituj i kontroliraj sebe, motri na svoje pogreške i grijehe i nastoj ih ispraviti.

Moli Boga da ti podari svoje prosvjetljenje te dođe na tebe duhovna radost i ushićenje, koje će kao med zasladiti tvoju dušu. Ne plaši se žalosti i nevolja koje će dopustiti Bog, jer one obrađuju tvoju dušu. Bez teškoća ne napreduje čovjek i bez njih život je njegov kao stajaće vode koje se pune nečistoćama.

Srce svoje čuvaj čistim od tjelesnih prljavština. Đavao će snažno napadati kako bi ti srušio tu duhovnu tvrđavu. Ali pazi! Traži pomoć Božju i poniznošću se bori protiv Sotone koji te kao „ričući lav“ nastoji proždrijeti. Bog želi da ti je čitavo srce čisto, a ne samo jedan dio. Nijedan dio srca našega ne prepuštajmo đavlu koji hoće našu propast.

Usredotoči um svoj na Boga i ne ostavljaj ga slobodnim da luta tamo-amo. Kada sačuvaš svoj um, sačuvat će se i srce tvoje čistim, jer iz uma misli i želje dolaze u srce. Gospod naziva blaženim one koji imaju čisto srce, jer će oni Boga gledati. To, međutim, nije lako. Potrebna je velika borba i budnost, jer lukavi čeka trenutak kada će nas naći nespremne, kako bi ušao u naše srce i okaljao ga.

U srca koja je ukaljao grijeh ne dolazi Bog. Ne očekujmo duhovni napredak ako ne učinimo srce naše hramom, jer samo će tako postati čisto prebivalište Duha Svetoga. Kada zakraljuje Krist, u srce naše doći će i mir. To je mir koji samo On daruje i nitko nam ga ne može oduzeti.

Kao što grad danonoćno čuvaju stražari, tako i mi trebamo čuvati svoje srce. Ako ne pazimo, napunit će se rđavim pomislima, lukavštinom i svakojakim zlima. Ako se borimo, neće se ukorijeniti u nama zloće koje nanose toliko štete.

Neprijatelja treba tući, a ne razgovarati s njim, jer je podmukao i lukav. Treba ga odagnati ma koliko puta te napao, jer neće prestati prljav i bezbožan rat njegov do kraja našeg života. Ali, i mi trebamo biti budni i Božjim prosvjetljenjem izbjegavati zamke koje nam postavlja.

Ne zaboravljaj: da bi srce ostalo čisto, potreban je trud, bol i mnogo znoja duhovnog. Tražeći, međutim, uvijek božansku pomoć, bori se čitavog svog života svim silama i tada će doći u tebe Krist koji će ti darovati vječnu radost i sreću.

sveti Izak Sirijski