“Ove godine u Zagrebu hodamo za one koji ne mogu hodati niti govoriti u svoje ime, pod geslom ‘Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!'”, rekla je Magdalena Krpina Zdilar, koordinatorica Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Zagrebu, na konferenciji za medije u istome gradu.

Krpina Zdilar je istaknula da se ove godine hoda za život dvije subote – 18. svibnja u Osijeku i Rijeci, a 25. svibnja u Zagrebu, Splitu i Zadru, te da su se Hodu za zaštitu prava na život ove godine pridružila dva nova grada – Osijek i Zadar.

„Najvažnije ljudsko pravo svakog čovjeka je pravo na život. Zdrav razum govori i znanost potvrđuje da život svakog od nas počinje začećem“, rekla je Andreja Kotnik, koordinatorica Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Zagrebu.

“Smatram da je važno da u demokratskom društvu mi kao građani iznosimo te znanstvene činjenice i da izražavamo stav da se svaki ljudski život poštuje u našoj zemlji i da se svaku ženu zaštiti”, rekla je. Istaknula je da dvije trećine žena koje su imale pobačaj učinile su to zbog pritiska okoline ili zbog teške ekonomske situacije, a istraživanja pokazuju da značajan broj žena koje idu na pobačaj nema važne informacije o razvoju djeteta – koje im omogućuju da donesu informiranu odluku.

„18. dana od začeća djetetu počinje kucati srce, a dijete od 10 tjedana, do kada je dopušten pobačaj u Hrvatskoj, osjeća bol i miče se“, rekla je Kotnik.

“Hod za život održava se u Zagrebu u subotu 25. svibnja. Okupljanje započinje u 10 sati na Zrinjevcu. Hod za najugroženiju manjinu u Hrvatskoj kreće preko Trga i Ilice do Trga sv. Marka gdje će se održati prigodan program. Očekujemo da će nam se pridružiti mnogi naši sugrađani da i ove godine zajedno, u radosnom i pozitivnom ozračuju slavimo život i hodamo za zaštitu prava na život svakog čovjeka i rođenog i nerođenog”, rekao je Filip Đekić, koordinator Hoda za život, obitelj i Hrvatsku.

Na pitanja novinara zašto se upravo 25. svibnja održava Hod za život, Krpina Zdilar je odgovorila kako je taj datum odabran puno prije datuma predizborne šutnje.

Video konferencije za medije Hoda za život u Zagrebu možete pogledati na poveznici ovdje.

Tiskovni ured Hod za život, obitelj i Hrvatsku | Bitno.net