U svetištu Majke Božje Trsatske na Trsatu predstavljen novi virtualni vodič kroz Svetište Majke Božje Trsatske koji je realiziran suradnjom Svetišta,  Turističke zajednice grada Rijeke i  tvrtke CogitoLab j.d.o.o.

Na samoj turi se, između ostaloga, može vidjeti Čudotvorna ikona Majke Božje Trsatske, doznati priča o Nazaretskoj kućici koja se na ovom mjestu zadržala tri godine, razgledati crkva sa svim njezinim oltarima, kipovima i freskama. Tu je i prostor ispred crkve na kojem se nalazi kip sv. pape Ivana Pavla II. koji je posjetio ovo svetište, kip sv. Majke Terezije koja je također ovdje bila sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tu su i postaje križnog puta, stube kapetana Petra Kružića koje su poveznica centra grada Rijeke i svetišta, pastoralni centar, kip sv. Franje, klaustar crkve i kapelice. Na katu samostana za ovu je turu snimljena i riznica u kojoj se čuvaju najdragocjeniji darovi kao što je molitvenik Katarine Frankopan, te zavjetni darovi Habsburgovaca.

„Ova virtualna šetnja pruža vrijednost više od klasičnih vođenih tura, po tome što je kao nit vodilja uzet fra Zvjezdan Linić, koji je posebno poznat i voljen među Hrvatima, a rodom je iz ovog područja. Njegova se djela rado čitaju i slušaju, te su sastavni dio sadržaja naše šetnje. Drugi motiv bila je riječ PUT koju smo prepoznali kao poveznicu trsatskog svetišta. Put kojim je prošla Nazaretska kućica, a koja se veže za ovo mjesto. Nadalje, Trsat kao destinacija svecima putnicima kao što su sv. Ivan Pavao II. i sv. Majka Terezija. Morski putovi kapetana Petra Kružića i drugih branitelja koji su stoljećima molili zagovor Gospe Trsatske – Zvijezde Jadrana. Tu su i životni putevi brojnih franjevaca koji su prošli ovim svetištem, s posebnim naglaskom na fra Serafina Sabola, koji je mnogo doprinio očuvanju samog svetišta. Na kraju, najbitniji je put mnogobrojnih hodočasnika koji dolaze Majci Božjoj na Trsat, koje je po kontinuitetu hodočašća ujedno i najstarije svetište u Hrvatskoj”.

Interaktivne virtualne šetnje hrvatskim svetištima već su dostupne i mogu se pronaći na portalu heritagecroatia.com. ‘Prošetati’ se tako može Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske i Svetištem Majke Božje Bistričke.