Malo je poznato ime, a još manje život franjevca hrvatskih korijena, blaženog Jakova Zadranina, odnosno Jakova iz Bitetta, kako ga zovu u Italiji. Živio je na početku 15. st. te je većinu života proveo u Italiji. Ono što se znalo o njemu je prije svega usmena predaja ili pretpostavka, no posljednjih godina nađeni su vrlo važni dokumenti koji govore o njegovu životu. Otkrićem jednog  rukopisa franjevca Agostina da Ponzonea danas imamo neosporne povijesne izvore.

Izraz koji se najviše ističe povezan s blaženim Jakovom je,: ‘Ite secure’, što bi se s latinskog prevelo: ‘pođi siguran’,  ‘idi siguran’. To je izraz koji je on uvijek govorio nakon što je molio. Time je želio ohrabriti. Većina čuda koja su se dogodila po zagovoru blaženog Jakova odnosila su se na djecu. Zato je često prikazan s djecom pokraj sebe. Za njega možemo i danas reći da je zaštitnik, čuvar djece.

Više nepoznatih detalja o životu, štovanju, svetištu i procesu kanonizacije ovog blaženika hrvatskih korijena doznajte u razgovoru s fra Alessandrom Mastromatteom, provincijalnim ministrom i vicepostulatorom u procesu proglašenja svetim bl. Jakova Zadranina.

Laudato TV | Bitno.net