Papa Franjo odabrao je nositi jednostavniji stil s laganim tkaninama, bez svilenog pojasa i grba, te je promijenio i cipele za razliku od pape u miru Benedikta XVI. Ipak, ostao je dosljedan dizajnerima i krojačima papinskih odjela koji to čine još od 18. stoljeća, piše Aleteia.

Naime, i papa Franjo svoja odijela još uvijek nabavlja iz obiteljske krojačnice Gammarelli koja službeno služi Vatikanu još od 1789. godine.

Naime, te je godine ova poznata rimska krojačnica dobila prvi zahtjev za crkveno ruho, u vrijeme kada je kao krojačica radila Annibale Gammarelli koja je nastavila šivati odijela biskupima i drugim istaknutim osobama tijekom cijelog pontifikata Pija VII. I kad ga je naslijedio Lav XII. zatražio je od krojačnice Gammarelli da mu sašije novu odjeću i od tada neprestano rade u službi Svete Stolice.

„Svaki put kad dobijemo narudžbu za papinsku haljinu zaustavljamo sve drugo što smo radili“, ispričao je Lorenzo Gammarelli, jedan od potomaka osnivača koji sada vodi ovu krojačnicu i trgovinu. „Obično počnemo raditi na odjeći novog pape od sahrane njegova predšasnika, te stoga moramo intenzivno raditi jer je kratak rok do kojeg trebamo dostaviti odjeću. Ona, naime, treba biti napravljena prije početka konklava“, objasnio je Gammarelli.

To znači da moraju napraviti tri identična odijela u tri različite veličine – maloj, srednjoj i velikoj tako da do trenutka završetka konklava novi papa može imati spremno odijelo, bez obzira na njegovu veličinu.

Sva odjeća pažljivo se izrađuje ručnim korištenjem najčišćih pređa – niti dobivenih od talijanskih dobavljača. Glavna tkanina koja se koristi za papinsku odjeću je bijela vuna, koja se koristi za tunike, ali se koristi i svila za umetke i gumbe te baršun za ogrtač i plašt.

Otkako su započeli svoj posao, Gammarelli su zadržali svoj stil. Međutim, stvari su se promijenile s papom Franjom. On je zatražio jednostavniji stil s laganim tkaninama. Tako Papa ne nosi svileni pojas niti svoj grb, a promijenio je i cipele za razliku od svog prethodnika.

Bez obzira na to hoće li samo papa Franjo inzistirati na takvoj vrsti odjeće, obitelj Gammarelli spremna je udovoljiti potrebama i drugih papa koji dolaze. Baš kao što su to vjerno i marno činili do sada.