Foto: Hrvatsko nadzemljeTreća srijeda je i u mjesecu studenom, u organizaciji Hrvatskog nadzemlja uspjela okupiti velik broj mladih koji su željeli čuti nešto više na temu ”Vjera i domoljublje”. Doktor don Josip Dukić, profesor crkvene povijesti na KBF-u, kroz sat vremena je, svojim predavanjem i odgovorima na pitanja voditelja i publike dao jednu širu vizuru hrvatske stvarnosti u kojoj je podijeljenost društva očita.

U maniri istinskog katoličkog svećenika povukao je jasnu paralelu između lijevih i desnih, između liberala i konzervativaca, ateističkog i religioznog društvenog tkiva, objektivno analizirajući njihove postupke u javnom diskursu i na društvenim mrežama. Objašnjavajući kontekst naslovnica i ljevičarskih i desničarskih tiskovina, te analizirajući sadržaj njihovih portala i stranica na društvenim mrežama ušao je u neku vrstu psihologije onoga što se zove javno razračunavanje bez pokušaja razumijevanja onog drugoga. Istaknuo je kako bi za čovjeka bilo dobro da je ostvaren i kao vjernik, premda to nije preduvjet da bi netko bio domoljub.

Ostvarenje na obje strane rezultira kvalitetnijim životom jer je čovjek, kako je profesor naglasio – i naravno i nadnaravno biće. Analizirajući hrvatsku povijesnu kronologiju, doveo je okupljene do zaključka kako je domoljublje neka vrsta logičnosti; privrženost Domovini kao znak poštovanja svega što baštinimo od naših predaka. Kroz nacionalne i državne simbole: himnu i zastavu iskazujemo sve one naše emocije koje nosimo u ljubavi za Domovinu i koje su iznad bilo kakve ideologije. Predavanje je zaključio riječima da je čovjek jači od ideologije i ako je čovjek svjestan tko je i što je, ne može ga nitko pobijediti.

Uz predivnu glazbenu animaciju VIS Veritas aeterna i sadržajan program nadzemljaške dramske sekcije te emotivnu meditaciju za koju je upotrijebljena pjesma ”Duša Hrvata”, autora generala Ivana Tolja, možemo sa sigurnošću reći da je Hrvatsko nadzemlje ovim susretom dostojanstveno obilježilo tjedan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ali i poslalo jasnu poruku da je domoljublje neophodno za zdravlje jednog naroda.

Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se u srijedu 18. prosinca 2019. na temu ”Božić u drugim kulturama” uz predavača don Jakoslava Banića, povjerenika za misije Splitsko-makarske nadbiskupije.

Katarina Eranović (Hrvatsko nadzemlje) | Bitno.net