Nakon nagradnog natječaja “Podijeli s nama svoju priču o portalu Bitno.net” u kojemu ste s nama podijelili svoje svjedočanstvo i opisali nam na koji je način portal Bitno.net obogatio vaš život, objavljujemo nagrađene radove. Ovo je drugonagrađeni tekst.

Foto: www.pexels.com

Dugo sam razmišljao tražeći konkretnu situaciju u kojoj se očituje koliko su tekstovi ovog portala ostavili traga u mom životu i našao sam se u velikoj nedoumici. Kao da sam se morao prisjetiti kako je mom životu doprinijelo učenje hrvatskog jezika ili možda matematike. Bitno.net toliko se upleo u moj život, njegovi se tekstovi u tolikoj mjeri isprepleli s mojim razmišljanjima, što svakodnevnim, što onima o vječnosti, da je preteško izdvojiti jednu priču.

Moje praćenje portala preko Facebooka otprilike se poklopilo s mojim dolaskom na fakultet u Zagreb prije nekoliko godina. Kada sam se doselio u metropolu, osjećao sam se kao prazna ploča, na kojoj su djetinjstvo, odgoj, vjera i školovanje ispisali tek nekoliko podnaslova i natuknica. U usporedbi s onime što je tek trebalo uslijediti u oblikovanju mene kao osobe, oni su bili jedva „prva ruka“ boje u stanu mog života, koji je tek trebalo urediti i napuniti namještajem zrelosti. U tom sam trenutku bio itekako svjestan opasnosti koje donosi život u Zagrebu: ralja lošeg društva koje me mogu zgrabiti, svakakvih načina provođenja (čitaj: gubljenja) vremena zbog kojih bih mogao zaboraviti na Boga i savjesno obavljanje dužnosti te baciti u vjetar sve one dobre stvari kojima su me roditelji i Crkva naučili.

Također sam primijetio da postoje mnogo veće mogućnosti za rast u vjeri i doprinošenje zajednici kao mladog vjernika koje Zagreb pruža u usporedbi s mojim rodnim gradom. Iz današnje perspektive mogu reći da je Bog dobro brinuo o meni stavljajući pred mene mnoge putokaze koji su me usmjeravali k njemu. Jedan od najsjajnijih bio je upravo portal Bitno.net i njegovi članci, koji su se povremeno počeli pojavljivati na mojoj Facebook naslovnici, a danas čine gotovo 50% svih objava na njoj. Kako god se pojavljivala neka potreba, Duh Sveti bi preko Bitno.neta priskočio u pomoć. Postanem mlak u molitvi, imam osjećaj da me Bog ne čuje – cap! Pojavi se članak sa savjetima za molitvu nekoga sveca. Nađem se u nedoumici oko određenog etičkog stava – stiže prijevod teksta nekog mjerodavnog velikog mislioca. Prijatelji me upitaju o kreposti čistoće i traže savjet – eto članka koji rasvjetljava pogled! Mogao bih nabrajati u beskonačnost…

Koliko me samo puta iz trenutaka malodušnosti i tuge zbog očitog jačanja Zloga u današnjem svijetu, Bitno.net trgnuo zrakom nove svjetlosti i nade izvještavanjem o brojnim pokretima hrvatskih i svjetskih katolika, osobito mladih? Koliko sam vožnji tramvajem proveo razvijajući svoj intelekt i kritičko mišljenje čitajući filozofske osvrte o današnjici i brojnim grijesima koji su se uvukli u javni prostor kao prihvatljivi, gotovo poželjni? Kolikih sam samo zamki Zloga postao svjestan i na koliko me samo djela ljubavi potaknuo ovaj Bogom dani portal…

Zahvaljujući njegovim autorima, za koje sam siguran da su nadahnuti Duhom Svetim, postao sam svjestan činjenice da nas je svih, pa i mene, Bog stvorio za velike stvari, da upoznamo njega, a ne da služimo stvarima manjima od nas pretvarajući njih u svoje bogove.

I da nije bilo ovog natječaja i poticaja na ovaj tekst, vjerojatno bih nastavio živjeti nesvjestan doprinosa mome životnom rastu i sazrijevanju od strane ovog briljantnog portala, kao slijepac nesvjestan ljepote zalaska sunca, ali zasigurno osjećajući toplinu njegovih zraka dok šeće uz obalu. Hvala od srca, Bitno.net!

T. K.

(podatci poznati Uredništvu)