LUDE SVIJETA IZABRA BOG

Stjepan Lice autorima naslovnice tjednika Novosti: ‘Molim vas, primite me u rod luđaka’

„Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog…“

Na naslovnici samostalnog srpskog tjednika „Novosti“, u nakladi Srpskog narodnog vijeća, broj 953, od 23. ožujka 2018., objavljene su slike (redom) Željke Markić, predsjednice udruge “U ime obitelji”, Vice Batarela, predsjednika udruge “Vigilare”, Ladislava Ilčića, predsjednika udruge “Grozd”, kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, te Davora Ive Stiera, saborskog zastupnika HDZ-a. Ispod njihovih slika veliki je naslov „Rod luđaka“, s podnaslovom: „Katolička crkva i njezini natražnjački sateliti već godinama maltretiraju Hrvatsku sabotirajući svaki društveni napredak“. Malobrojnost slika na naslovnici „Novosti“ ukazuje na to da njegovi tvorci taj rod dovoljno ne poznaju.

Razvrstavajući i svrstavajući ljude po svom shvaćanju, „Novosti“ su u sve duži niz rodova uveli i rod luđaka. U povijesti je takvo razvrstavanje i svrstavanje, uz odgovarajuće obilježavanje, bilo uvod u uklanjanje iz javnog života, u obespravljivanje pa i u uklanjanje iz života. I dok su se jedni uzdizali, smatrajući se mjerodavnima i ovlaštenima za svakovrsna uklanjanja, druge se bez imalo uznemirivanja potiralo. U tom smislu ni ovaj natpis na naslovnici „Novosti“ nije nešto novo. Ni naziv tjednika to nimalo ne mijenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini mi se prikladnim nadležnima (čiji je popis pomalo neodređen ali, unatoč tome, prilično odrediv) podnijeti molbu za prijem u rod luđaka. Uvijek sam se bolje osjećao u krugu onih o kojima Pavao, apostol (nekada Savao, progonitelj kršćana) vjernicima u Korintu piše: „Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog…“

Ako u rod luđaka spadaju oni koji osjećaju strahopoštovanje pred tajnom života, oni kojima je stalo do smisla života i budućnosti života na Zemlji (i u ovoj našoj zemlji), oni kojima je stalo do dostojanstva i slobode svakog čovjeka, oni koji se zauzimaju za obiteljski život i obiteljsko ozračje u svijetu, oni koji se trude biti u službi Božje namjere s čovjekom i njegovom poviješću, oni koji ne pristaju na poigravanje sa svetošću života i ljudske osobnosti, onda bih volio da budem prepoznatljiv kao jedan od njih i, u skladu s tim, svrstan među njih.

Stjepan Lice | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 23. ožujka 2018.

Možda vam se svidi