Zagrebački Visoki upravni sud je nakon jučerašnjeg zasjedanja naredio privremenu obustavu izvršenja izmijenjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj. Naime, predstavnici udruge roditelja predali su zahtjev zagrebačkom Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti izmijenjene odluke Grada Zagreba kojom su roditeljima odgojiteljima ukinuta ili znatno ograničena prava.

Provođenje izmijenjene odluke, dakle, odlukom Visokog upravnog suda mora biti obustavljeno do donošenja konačne odluke o njenoj zakonitosti. U nastavku donosimo reakcije majki koje su se posljednjih godina odlučile posvetiti brizi o svojoj djeci i ušle u status roditelja odgojitelja. Radi se većinom o majkama koje su za Bitno.net već posvjedočile zbog čega su dale otkaz, ostale kod kuće i posvetile se najuzvišenijem pozivu – majčinstvu.

Anja Mihanović

„Vijest sam dočekala u radosti i nadi u trenutku kad sam baš pošla u obližnji park. Rekla bih da su mjeseci iza nas bili u većim borbama, pitanjima i kušnjama. Preispitivala sam svoje odluke, motive i sve velike i male smislove. Često sam razmišljala i o Jobu pravedniku i Ruti, ženi koja nije dvojila svoje vjernosti i koja je znala za čim ide. Mnoge biblijske priče govore o trenutnoj nepravdi pravednika, no u svakoj pobjeđuje pravednost, na ovaj ili onaj način. Majke raduju ovaj život, majke ga osmjehuju i oživljuju. Više od svakog prava, naša stečevina je neprolazno blago, ručkovi koji nemaju cijene i nebrojena uspavljivanja. I danas slavimo pobjedu života nad smrti, i uzdižemo ju iznad svake vlasti. U ovo sunčano poslijepodne jedna majka povjerila mi je svoju novu trudnoću te kako ju je vijest jako ohrabrila. Srce po srce, i kulturu života stvaraju najmanji. A jedino ona je kadra donijeti smiraj našoj zemlji.“

Marija Rimac (diplomirana pravnica)

“Problematika oko mjere Roditelj odgajatelj je prije svega pravno pitanje. Korisnici mjere imaju pravomoćne upravne akte (rješenje ili zaključak) koji s budućim odlukama Grada Zagreba nemaju nikakve veze. Odluke Grada Zagreba ne mogu imati povratno djelovanje. U skladu s time očekujem daljnje poštivanje pravnih propisa u RH. Ako se ne varam i sam gradonačelnik Tomašević veliki je zagovornik poštivanja zakona i propisa u ovoj državi.”

Matea Jerić 


„Mnogo ljudi me u zadnje vrijeme pitalo kako se osjećam po pitanju mogućeg ukidanja mjere roditelj odgajatelj.
Mirno. Potpuno mirno. Nisam tražila. Ponudili su. Odgovaralo je meni, mojoj obitelji. Prihvatili smo.

Razlozi su tehničke, ljudske, obiteljske, majčinske, emocionalne, psihološke prirode.
Danas se ipak dogodila lijepa stvar. Danas se osjećam mirno, zadovoljno i zahvalno.
Grad je nešto obećao, sklopio ugovor, napravio dogovor.

Ponudio je poticaj, pomoć, subvenciju, nagradu. Kako je već tko to doživio za sebe.
Roditelji su na osnovu toga donijeli odluke, napravili promjene, uredili živote.
Novi Grad pokušao je raskinuti ugovor, iznevjeriti dogovor, po skupoj cijeni.

Danas je Sud rekao: “Pričekajte da provjerimo je li zakonito to što pokušavate”.
A to je potpuno pravedno i tako treba biti.
Uvjerena u nezakonitost i nepravednost gradskog pokušaja ukidanja mjere, shvaćam ovu odluku suda kao malu pobjedu.“

Klaudija Meseš

„Prije nego sam se odlučila uzeti status RO dala sam otkaz u firmi u kojoj sam radila jer je to tada bio najbolji mogući izbor za moju djecu. Za vrijeme statusa dobila sam još jedno dijete. O statusu možemo imati mišljenje ovakvo ili onakvo, no današnja odluka Suda je jedina razumna odluka, a očekujemo i potvrdu uskoro kako je diranje u stečena prava korisnika nezakonito. Nažalost, vidjeli smo da sadašnjoj gradskoj vlasti djeca nisu bitna, ali u ovom slučaju vjerujem da će dobro ipak pobijediti. Štoviše, treba status proširiti i na razinu države kako se brojka s popisa stanovništva ne bi smanjivala. Vrijeme je da ova zemlja pokaže da joj je stalo do pravih vrijednosti, a to su obitelj i djeca“.