Nakon što je mostarski biskup Ratko Perić uputio otvoreno pismo dubrovačkom biskupu Mati Uziniću, u kojem je kritizirao gostovanje feminističke teologinje Tine Beattie na Ljetnoj školi teologije u Dubrovniku, pojavile su se brojne reakcije na cijeli slučaj, a jedna koja je na društvenim mrežama privukla ponajviše pažnje bio je Facebook komentar popularnog voditelja i diplomiranog teologa Marina Periša.

U svom je tekstu, koji je popraćen s preko 260 komentara, Periš ustvrdio kako se „digla prevelika graja“ oko poziva teologinje Beattie, te svoj stav izložio u nekoliko točaka.

U prvom redu istaknuo je kako „to što je teologinja Beattie pozvana da održi izlaganje na teološkoj školi ne znači nužno da su njezini stavovi prihvatljivi organizatorima škole“, nego da je samo izražena spremnost saslušati njezine stavove i ući u raspravu.

Nadalje, Periš drži da je „strah od ‘kukolja koji će Tina posijati na katoličkoj njivi’“ neosnovan te da takvi strahovi odražavaju nepovjerenje u sposobnost kritičkog promišljanja teologa koji će na školi sudjelovati. „Zar smatramo da su nedovoljno upućeni u temelje katoličkoga nauka i da je tek jedno izlaganje potrebno da ih prodrma i usmjeri na krivi put?“ pita se Periš.

U trećoj je točki, na tragu misli biskupa Uzinića, mladi teolog istaknuo je kako je dobro susresti i čuti one koji razmišljaju drugačije od nas, jer „kako će inače teolozi (a ovdje se radi o teolozima) izbrusiti svoju sposobnost civilizirane teološke rasprave“?

Također, Periš je izrazio strah pred teologijom „koja se boji pitanja“ i bježi od susreta. „Da, punina je istine u Crkvi Katoličkoj, ali mi smo tu istinu pozvani svakog dana sve više razumijevati, a Duh Sveti puše i van Crkve – stoga ne treba biti zatvoren za možebitno sjeme istine i van naših teoloških okvira“, napisao je.

Osvrnuo se i na one koji se, kako je kazao, „u zadnje vrijeme mnogi vole igrati teologa“, te ulaze u rasprave bez potrebnog znanja. Takvi, smatra Periš, drže da smo „sve razumjeli i više uopće ne treba teološki promišljati nego samo ‘mitraljezima’ braniti postojeće teološko znanje i stanje“.

Pred kraj svog teksta Periš se izravno osvrnuo i na sam istup biskupa Perića, te ukazao na njegov možebitan propust ukoliko prije otvorenog pisma nije kontaktirao biskupa Uzinića. „Ako biskup Perić nije najprije nazvao svoga brata u biskupstvu i osobno mu iskazao svoju zabrinutost oko prof. Beattie, onda smatram da je njegovo pismo (ne ulazeći u sadržaj) zlonamjerno i nimalo bratsko“, ustvrdio je.

Na kraju, Periš se u posljednjoj točki bratio “chestertonijancima i sheenovcima” upitavši bi li se dvojica popularnih apologeta 20. stoljeća, G. K. Chesterton i Fulton J. Sheen, bojali debate s Beattie ili odbili sudjelovati u teološkoj školi na kojoj bi ona sudjelovala.

Ispod Periševa teksta javio se diplomirani teolog i direktor ureda za Jugoistočnu Europu Svjetskog saveza mladih, Valentino Findrik. Findrik, koji je i suradnik ovog portala, točku po točku osvrnuo se na Perišev upis.

Prenosimo njegov komentar:

„Nisam pročitao sve komentare i moguće je da ću ponoviti nešto što je već rečeno, ali ništa za to. Nekoliko komentara.

1. Jedna bi stvar bila kad bi Beattie bila pozvana na tribinu, debatu ili drugi oblik sučeljavanja, i kad bi otvorena namjera organizatora takvog događaja bio dijalog i rasprava s neistomišljenicima. No pozvana je na školu, dakle, kao predavačica odnosno učiteljica. I to na događaju koji je najavljen krilaticom “Dubrovnik ovog ljeta postaje mjesto vrhunske teologije”. Organizatori dakle unaprijed jamče vrhunsku teologiju kao sadržaj škole.

2. Ja ne bih uzimao na sebe suditi čiji je i kakav strah neutemeljen. No ako govorimo o izričitoj subverziji Nauka, kojoj se ovim događajem u Crkvi daje povlašteni prostor, onda je kukolj već tu. Neutemeljena je tvoja vjera u sposobnost kritičkog mišljenja studenata i teologa kojima će ta škola biti servirana – odnosno, koji će toj školi sami biti servirani. A koliko je kome potrebno da ga se usmjeri na krivi put – s time nam valjda nije eksperimentirati.

3. Nikakve veze pluralizam mišljenja u društvu nema s time kakva katolička teologija, kao nauk vjere i morala, treba biti u sebi. Dakle, ne prema drugima, nego u sebi. Mi ovdje govorimo o katoličkoj teologiji, ne dijalogu s nevjernicima, s drugim religijama i sl. Opet, događaj o kojem govorimo najavljen je kao škola vrhunske teologije, a ne kao susret i intelektualno brušenje s neistomišljenicima. Ne mislim naravno da prvo treba ići bez drugog. Ali stvar se može postaviti i ovako: s kime očekujemo da će naši izbrušeni teolozi raspravljati, ako ih obrazuju i bruse takvi nastrani teolozi kakva je Beattie? S kime, ako ne s onima s kojima raspravlja i njihova učiteljica, a to je Učiteljstvo? Ona na školi nastupa kao učiteljica. Postaviti situaciju učitelj-učenik i onda od učenika očekivati da je dovoljno kritičan te će ne samo ostati netaknut, nego i uspješno raspravljati s učiteljem, neutemeljeno je i opasno. Da je organizatorima do dijaloga i rasprave s neistomišljenicima, organizirali bi debatu, a ne školu.

4. Ne plaši se katolička teologija ni pitanja, ni susreta, ni razgovora s drugim, nekatoličkim misliocima. Ali zar se to dokazuje tako da plaćamo onoga koji nam potkopava kuću – i druge uči kako to činiti? To što Duh puše i izvan Crkve nema veze s time što je Beattie katolička teologinja koja obrće Nauk. Ne misliš ozbiljno da nam je potreban proabortivni mentalitet kako bismo mogli postaviti valjano pitanje o položaju žene u Crkvi? Njeni odgovori su loši, ali pitanja su možda dobra, kažeš? Pa, ako i đavli vjeruju, ne čudi ako bilo kakva feministkinja tu i tamo nabode neko valjano pitanje. I što s time?

5. Opet, ovdje govorimo o teologiji – katoličkoj teologiji. I dok o pravovjernosti govoriš s očiglednim cinizmom, zanimalo bi me čuti tvoje viđenje dijaloške, pluralitetne teologije. To što očigledno ne razumijemo sve, ne znači da se trebamo praviti kako ništa ne razumijemo.

6. Potičem te da pripaziš kako govoriš o jednom biskupu. Prozivaš ga za zlu namjeru i uzrokovanje podjela samo zato što ti ne odgovara ono što i kako govori. Mislim da se svi vi koji demonizirate podjele kao nešto po sebi loše pod hitno trebate otrijezniti. Podjele su nužne i neizbježne. Gotovo da ne možeš otvoriti evanđelja i poslanice a da ne naiđeš na dio koji, implicitno ili eksplicitno, upozorava na to. Dakako, da bi se to imalo na umu potrebno je ozbiljno shvaćati ono što u njima piše. I na kraju krajeva, pretpostavka teološkog pluralizma i dijalogizma koji se ovdje promovira valjda bi trebala biti upravo to da se najprije među sobom podijelimo, zar ne? Ja se, evo, odjeljujem od Beattie i njenog potkopavanja Nauka i izvrtanja teologije, a onda i od svih onih koji joj idu niz dlaku. Samo, pazi kad razlučuješ između onoga koji je uzročnik podjela i onoga koji je samo proglašava.

7. Slično prethodno rečenom, govorimo o *školi* teologije – vrhunske teologije, ako je vjerovati organizatorima. Ti pak prozivaš druge, pitajući bi li se njihovi uzori bojali debate s nekim neistomišljenikom. Možemo i ovako postaviti stvar: ti organiziraš, recimo, neku fit-katolik radionicu. Inače, recimo kako osobno imaš prijatelje koji žive nezdravo i k tome vole drugima soliti pamet o životnom stilu. Bez obzira na to, nije ti problem, u slobodno vrijeme, s njima razgovarati i raspravljati. Međutim, pretpostavljam kako ti ne bi palo na pamet jednog takvog prijatelja postaviti za voditelja jedne svoje fit-katolik radionice, pod pretpostavkom da će korisnici radionice biti dovoljno kritični i sami moći razlučiti što je ispravno.

Ova se tvoja objava pokazala korisnom jer je prokazala neke stvari. No s obzirom na to koliki doseg imaš među ljudima, i s obzirom na to da ne dijelim tvoj optimizam po pitanju ičije sposobnosti kritičkog mišljenja, smatram da bi trebao biti mnogo oprezniji kad javno dijeliš svoja razmišljanja.

Toliko od mene, u ljubavi.“

Ivo Džeba | Bitno.net