Ovaj pontifikat trajao je znatno duže od bilo kojega drugog za kojeg se može izračunati trajanje pontifikata. Portal povijest.hr piše kako je na drugom mjestu sv. Ivan Pavao II., koji je papinsku službu obnašao 26 godina, pet mjeseci i 18 dana.

Blaženi papa Pio IX. rodio se 13. svibnja 19792. kao Maria Mastai Ferretti u Senigalliji kao deveto dijete u aristokratskoj obitelji grofa Girolama Mastai Ferrettija i Caterine Sollazzi. Od 1802. do 1809. godine stječe klasično obrazovanje u Volterri, a zatim odlazi u Rim na studij filozofije i teologije. Rim napušta 1810. g. zbog političkih previranja, te se ponovo vraća 1814. g. kako bi se pridružio Papinskoj plemićkoj gardi. No, u to vrijeme je bolovao od epilepsije, pa je njegov zahtjev odbijen. Giovanni nastavlja studij teologije, koji završava 1818. g. te je u travnju 1819. g. zaređen za svećenika. Službovanje započinje kao rektor sirotišta Tata Giovanni u Rimu, da bi od 1823. do 1825. g. boravio u Čileu kao član papinog izaslanstva. Vraća se u Rim i postaje ravnatelj bolnice sv. Mihaela i upravitelj crkve sv. Marije u ulici Via Lata. U svibnju 1827. g. papa Lav XII. imenuje ga nadbiskupom Spoleta. Godine 1832. papa Grgur XVI. postavlja ga za biskupa Imole, ali s titulom nadbiskupa, te ga imenuje kardinalom in pectore 1839. g. Imenovanje je objavljeno u prosincu 1840. g. kada je primio grimiz i titulu. Papa Grgur XVI. umire 1. lipnja 1846. godine i kardinal Mastai Ferretti pozvan je u Rim na konklavu.

Na konklavi je sudjelovalo 50 od 62 kardinala. Kardinalski kolegij podijelio se između dvaju kandidata koji su slovili kao poželjni i od glasovanja do glasovanja broj glasova nije se mijenjao. Dekan Kardinalskog zbora predložio je tada da se glasuje “za najmlađeg” kandidata. Tako je 16. lipnja 1846. g. i izabran najmlađi kardinal, pedesetčetverogodišnji Giovanni Maria Mastai Ferretti, nadbiskup-biskup Imole. Po završetku konklava doputovao je kardinal Karl Kajetan Gaisruck, nadbiskup Milana, koji je nosio veto austrijskog cara Ferdinanda I., na izbor kardinala Mastai Ferrettija. No, stigao je prekasno.

Novi papa uzeo je ime Pio IX., a njegov izbor u to je vrijeme izazvao veliko iznenađenje, s obzirom na to da su pretežno konzervativni kardinali izabrali njega, koji je bio poznat po svojim liberalnim stavovima. Više o njegovoj papinskoj službi možete pročitati OVDJE.