„Još se uvijek čeka odluka pape Franje o slučaju navodnog euharistijskog čuda u meksičkoj Tixtli“, objasnio je nedavno umirovljeni biskup Shilpancingo-Chilape mons. Salvador Rangel Mendoza. CNA piše kako je meksički biskup u razgovoru za ACI Prensu izjavio kako se nastavlja istraga onoga što Vatikan privremeno smatra „euharistijskim fenomenom“.

Naime, jedna časna sestra je pričešćujući tijekom misnog slavlja, 21. listopada 2006. godine, primijetila da je posvećena hostija počela širiti crvenu supstancu. Tadašnji biskup, mons. Alejo Zavala Castro, ubrzo je sastavio teološku komisiju koja je istražila radi li se o obmani ili pravom čudu. U listopadu iduće godine, pozvao je dr. Ricarda Castañóna Gomeza kako bi proveo znanstveno istraživanje. Istraživanje je trajalo tri godine. Zaključak istraživanja objavljen je 12. listopada 2013. u pastoralnom pismu u kojem se govori o „nadnaravnoj prirodi“ onoga što se dogodilo te događaj kvalificira kao „Božanski znak“ i „istinito čudo“.

Međutim, novi biskup, nedavno umirovljeni Salvador Rangel Mendoza, odlučio je pokrenuti novu istragu, ovoga puta konzultirajući se s Vatikanom. U razgovoru je izjavio kako je Rim ovaj događaj nazvao „euharistijskim fenomenom“. Dodao je kako ga se može nazivati „čudom“ tek kada ga Papa takvim proglasi. „Pokrenuo sam istragu, ali još uvijek nam nisu predstavljani zaključci, što znači da biskupijski postupak još uvijek nije dovršen“, objasnio je. Kada se to napokon dogodi, dokumenti će biti poslani Svetoj Stolici, a onda će Sveti Otac donijeti konačnu odluku.