Tri talijanske katoličke organizacije su povodom 120. rođendana blaženog Piera Giorgija Frassatija pozvale vjernike na molitvu krunice za čistoću, piše CNA.

„Ovaj nas datum poziva da provedemo neko vrijeme s Pierom Giorgiom, da s njime molimo, ali i da ga zamolimo za pomoć i prosvjetljenje svih mladih ljudi, svih nas, kako bismo rasli i hodali u ljubavi poput blaženog Frasattija“, izjavio je otac Paolo Asolan, voditelj ureda za mlade Talijanske biskupske konferencije.

Povodom blaženikovog rođendana objavljene su kratke meditacije uz slavna otajstva krunice,  u kojima su korišteni Frasattijevi tekstovi, ali i tekstovi ljudi koji su ga poznavali. Meditacije su objavljene na četiri jezika i mogu se pronaći OVDJE.

Bl. Pier Giorgio Frassati, dominikanski trećoredac, rođen je 06. travnja 1901. u Torinu u Italiji, u bogatoj obitelji. Otac, agnostik, bio je osnivač i vlasnik novina La Stampa. Iako bogati, roditelju su djecu odgajali skromno. Frassati je već u ranoj fazi svojega života nastojao oko vlastite duhovnosti, koju je upotpunjavao zauzetošću za druge. Od roditelja dobiveni novac redovito je dijelio potrebnima.

Godine 1919. aktivno se uključuje u katoličke studentske organizacije s ciljem karitativnog djelovanja i promicanja nauka Katoličke crkve. Postaje suradnik novina Momento koje slijede socijalna načela enciklike Rerum Novarum, pape Leona XIII.

Njegovao je posebnu pobožnost prema Presvetom sakramentu, a također je redovito razmišljao Otajstva krunice. Molitva krunice ga je potaknula da 1922. godine postane članom Trećeg reda sv. oca Dominika, uzevši ime Girolamo.

Bio je uvjereni anti-fašist. Prilikom prosvjeda u Rimu, bio je uhićen. Kako mu je otac bio politički moćan nuđen mu je izlazak iz zatvora što je on odbio, želeći ostati sa svojim prijateljima.

Potpuno predan drugima, pogođen bolešću umire 4. srpnja 1925. u 24. godini života. Nedugo nakon Frassatijeve smrti, siromasi grada Torina, peticijom su od nadbiskupa Torina zatražili početak procesa kanonizacije. Papa Ivan Pavao II. Frassatija proglašava blaženim 20. svibnja 1990.

Udruge su odlučile da se krunica moli za čistoću jer se blaženik prije 100 godina pridružio Bratstvu anđeoskog rata koja za cilj ima „pružanje potpore u kreposti čistoće pod zaštitom Tome Akvinskog i Blažene Djevice Marije.

Otac Asolan je naglasio kako bi talijanskom blaženiku rođendan trebalo čestitati upravo molitvom krunice jer „mu tako ispunjavamo želju koju je povjerio svojim prijateljima kada je od njih zatražio jedinstvo u molitvi“.