Umjetnička djela fotografa i grafičkoga dizajnera Jordana Hainseya inspirirana su njegovom katoličkom vjerom. Rođen je u luteranskoj obitelji, sada se nalazi u sjemeništu, a svoju posljednju seriju radova nazvao je „Sveti i blaženi“.

„Oduvijek sam bio fasciniran svecima. Volim hagiografiju, priče i legende o svecima, kao i tradiciju te ikonografiju koja ih prati. U svojem radu sam htio istražiti život muškaraca i žena u vjeri, ali na moderniji način jer iz njihovih života i danas možemo mnogo naučiti“, poručuje Hainsey.

Jordan se počeo baviti fotografijom kada su mu u srednjoj školi roditelji poklonili digitalni fotoaparat. Nakon toga je upisao studij grafičkog dizajna, i naposljetku završio u sjemeništu. Njegov ulazak u Katoličku Crkvu je bio neobičan. Naime, mladić je odrastao u luteranskoj obitelji, ali ga je ujak u osnovnoj školi upoznao s katoličkom vjerom.

Danas za Rome Reports svjedoči kako ga je u Crkvu u početku najviše privukla upravo sakralna umjetnost. „Smatram kako su vjera i umjetnost neraskidivo povezane. Utjelovljenje je Bogu dalo ljudsko lice, a umjetnici tu stvarnost odražavaju kroz slikarstvo i skulpturu. Mogu se koristiti brojnim različitim medijima kako bi izrazili istinu naše vjere“, kaže sjemeništarac.

Zbog svojih izvanrednih sposobnosti Jordan je postao webmaster i dizajner Gebietslige, organizacije koja promiče postupak kanonizacije blaženog Karla Austrijskog, zahvaljujući kojoj se 2017. susreo s papom Franjom. „Tom prilikom sam mu se u ime svih sjemeništaraca iz St. Vincenta zahvalio za podršku svim zvanjima. Papa me je primio za ruku, uputio mi dugačak pogled i rekao mi kako će se nastaviti moliti. Papu Franju karakterizira upravo ta autentičnost“, kaže.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net